Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Sanatatea barbatilor

20 Nov. 2015
Sanatatea barbatilor

Dupa varsta de 25 de ani, productia hormonului testosteron incepe sa scada cu pana la 50%. Astfel, schimbarile hormonale joaca un rol nu doar in randul femeilor, odata cu inaintarea in varsta. Densitatea oaselor, sistemul imunitar si starea generala de sanatate sunt strans legate de productia acestui hormon. Odata cu implinirea acestei varste, care corespunde cu menopauza femeilor, barbatii sunt mai predispusi la depresii, iritabilitate, scaderea libidoului si disfunctii erectile.

"Barbatii sunt diferiti. Starea lor de sanatate respectiv de boala, difera de cea a femeilor., afirma doctorul urolog profesor Günther Jacobi din Duisburg. Autorul cartii de specialitate "Praxis der Männergesundheit" (Practica sanatatii barbatilor) (editura Georg Thieme, Stuttgart. 2002) subliniaza astfel punctul de vedere potrivit caruia ar trebui acordata mai multa atentie starii de sanatate a barbatilor. Barbatii sunt cei care sufera de mai multe boli cronice, fiind mai putin constienti de starea lor de sanatate si mai putin disputi sa ceara un sfat medical in comparatie cu femeile, avand o relatie diferita cu propriul corp. Barbatii sunt dispusi sa cheltuiasca mai putin bani pentru ingrijire si tot ei sunt cei mai expusi nicotinei si alcoolului. Astfel speranta de viata a barbatilor este cu 7 ani mai mica decat cea a femeilor.

Prin cartea sa, Jacobi se adreseaza in primul rand doctorilor de medicina generala, internistilor si urologilor. Cartea cuprinde lucrari elaborate de 61 de experti cu privire la riscurile pentru sanatate, preventie, boli, tulburari si abordari holistice a starii de sanatate a barbatilor. Sunt dezbatute probleme precum cancerul de prostata, sindromul burnout, ingrijire, alimentatie si anti-aging pentru barbati.

Disfunctiile erectile- o problema frecventa 

Pe plan mondial, se estimeaza ca numarul barbatilor care sufera de disfunctii erectile se ridica la 152 de milioane. Administrarea de hormoni masculini nu reprezinta intotdeauna solutia adecvata. "Efectul cresterii potentei pe care il au hormonii – in special testosteronul – este supraestimat de multi experti si pacienti", explica Dr. med. Sabine Kliesch in capitolul intitulat „Tulburari de potenta si metabolismul hormonal”. Hormonul masculin joaca un rol important pentru erectie, determinand creierul sa elibereze in sange anumiti transmitatori care stimuleaza erectia. Insa are si efect direct asupra receptorilor tesutului erectil din penis. Cu toate acestea, un tratament cu testosteron nu este de ajutor in cazul tuturor barbatilor care sufera de lipsa acestui hormon, si mai ales in cazul persoanelor mai in varsta, explica urologul Kliesch, din cadrul Universitatii din Münster.

Implicarea activa a barbatilor pentru sanatate

In prezent, aproape jumatate din barbati practica sport pentru a-si mentine starea de sanatate si mai putin din motive estetice. Asa reiese dintr-un studiu al institutului pentru demoscopie din Allensbach. Se pare ca barbatii incep sa devina activi pentru propria stare de sanatate. Iata unul dintre argumentele pentru care sanatatea barbatilor si sanatatea oamenilor ar trebui sa fie doua concepte diferite: structura genetica diferita a oamenilor: "Barbatii difera genetic de femei cu cel putin 3% si de cimpanzeii masculi cu doar 1%. Asadar de cine sunt mai apropiati barbatii?"
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități