Dupa varsta de 25 de ani, productia hormonului testosteron incepe sa scada cu pana la 50%. Astfel, schimbarile hormonale joaca un rol nu doar in randul femeilor, odata cu inaintarea in varsta. Densitatea oaselor, sistemul imunitar si starea generala de sanatate sunt strans legate de productia acestui hormon. Odata cu implinirea acestei varste, care corespunde cu menopauza femeilor, barbatii sunt mai predispusi la depresii, iritabilitate, scaderea libidoului si disfunctii erectile.
"Barbatii sunt diferiti. Starea lor de sanatate respectiv de boala, difera de cea a femeilor., afirma doctorul urolog profesor Günther Jacobi din Duisburg. Autorul cartii de specialitate "Praxis der Männergesundheit" (Practica sanatatii barbatilor) (editura Georg Thieme, Stuttgart. 2002) subliniaza astfel punctul de vedere potrivit caruia ar trebui acordata mai multa atentie starii de sanatate a barbatilor. Barbatii sunt cei care sufera de mai multe boli cronice, fiind mai putin constienti de starea lor de sanatate si mai putin disputi sa ceara un sfat medical in comparatie cu femeile, avand o relatie diferita cu propriul corp. Barbatii sunt dispusi sa cheltuiasca mai putin bani pentru ingrijire si tot ei sunt cei mai expusi nicotinei si alcoolului. Astfel speranta de viata a barbatilor este cu 7 ani mai mica decat cea a femeilor.
Prin cartea sa, Jacobi se adreseaza in primul rand doctorilor de medicina generala, internistilor si urologilor. Cartea cuprinde lucrari elaborate de 61 de experti cu privire la riscurile pentru sanatate, preventie, boli, tulburari si abordari holistice a starii de sanatate a barbatilor. Sunt dezbatute probleme precum cancerul de prostata, sindromul burnout, ingrijire, alimentatie si anti-aging pentru barbati.