Diana Amza, psihoterapeut
Ruminațiile pot fi definite ca gânduri persistente, asupra cărora persoana simte că nu are control, despre unele subiecte care le preocupă, ca atunci când mintea aleargă către același subiect fără a-l epuiza vreodată. Ruminația mentală consumă energia psihică fiind de multe ori însoțită de anxietate, frică, furie, tristețe, în funcție de conținutul ei. De cele mai multe ori, ruminațiile apar în tulburările de anxietate și depresie și se pot produce atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, fiind asociate insomniei. Într-o anumită măsură, prezența lor indică nevoia de a procesa evenimentele sau de a vă pregăti pentru anumite situații. Departe de a conduce la soluții viabile, gândurile cauzează disconfort și par a merge în gol, ca o poveste fără sfârșit.
Gestionaţi ruminațiile
1. Înțelegeți modul de funcționare a minții: ocupația acesteia este de a produce gânduri, sub forma cuvintelor și imaginilor. Persoanele care prezintă ruminații se pot simți rușinate, înfuriate sau îngrijorate de acest obicei. Este bine de știut faptul că fiecare om are un discurs intern și lui îi datorăm multe avantaje evolutive, printre care și capacitatea de a reflecta asupra propriei persoane și de a rezolva probleme. Această înțelegere vă poate ajuta să renunțați la judecățile negative față de propria persoană și să cautați intenția pozitivă a minții dumneavoastră atunci când ruminează.
2. Atunci când ruminațiile se produc în timpul zilei, este foarte probabil să scadă atenția și disponibilitatea pentru sarcinile curente. Acaparată de lumea interioară, persoana se deconectează de prezent, de aici și acum, de activitățile importante dar și de propriile obiective. Primul pas este să observați momentele în care mintea declanșează procesul de ruminare și să îl numiți ca atare. Ar putea suna așa: Iată, observ că mintea mea a început să desfășoare gânduri multe.
3. Acordați atenție corpului și observați ceea ce simțiți. Recăpătați stăpânire asupra corpului, mișcând ușor brațele și picioarele. Apoi priviți împrejur, la ceea ce prezentul vă oferă: numiți 5 lucruri pe care le vedeți, 4 lucruri pe care le auziți, 3 lucruri pe care le simțiți la atingere, 2 mirosuri și, la final, 1 gust de care sunteți conștient.
4. Observați ceea ce este important pentru dumneavoastră: ce activitate, persoană sau situație vă solicită la acel moment. Implicați-vă în ceea ce contează pentru dumeavoastră. Dacă ruminațiile se produc noaptea, implicați-vă într-o activitate lejeră, puțin stimulatoare, precum cititul sau o scurtă plimbare, sau chiar scrisul preocupărilor într-un jurnal, pentru a vă distanța de ele.