Ingrediente:
- 450 g spanac congelat și dezghețat
- 80 g linte roșie, dacă vrem să obținem un preparat foarte colorat
- 1 ceapă mică tăiată cubulețe
- 1 lingură pastă de tomate
- 25 g unt sau 2 linguri ulei
- 1-2 g făină
- 200 ml lapte
- 2 ouă, gălbenușurile se separă de albuș
- sare după gust
- mirodenii – busuioc, oregano
- 1-2 cățel de usturoi - opțional
Mod de preparare:
Spre deosebire de fasole sau năut, lintea nu are nevoie să stea la înmuiat. Este o sursă excelentă de proteine, timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute, iar proporția este de 3:1, adică 3 părți de apă la 1 parte linte. Gustul ei seamănă foarte mult cu cel al miezului de nucă. Se scurge după fierbere și se amestecă cu ceapă ușor călită. Sau cine își dorește o variantă mai dietetică, poate pune ceapa tăiată în oală cu linte cam la 10 minute după ce a început fierberea. După ce lintea s-a fiert, se scurge și se adaugă pasta de tomate și mirodeniile preferate amestecând bine până când devine aproape ca o pastă.
Gătiți 3-4 minute spanacul dezghețat într-o cratiță, fără a mai adăuga apa. Eliminați lichidul rămas la gătit, pe cât de mult posibil și amestecați conținutul cu sosul alb format din lapte, unt, făină.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Dacă nu pare fină compoziția, dați-o pentru 1-2 min la blender. Amestecați apoi în spanac, gălbenușurile, puneți sare și mirodeniile și cățelul de usturoi pisat. Bateți albușurile și amestecați-le ușor cu o lingură în compoziția actuală de spanac. Întindeți această compoziție pe o foaie de copt și dați-o la cuptor pentru 20-25 de minute, în funcție de puterea propriului cuptor. Verificați cu o scobitoare dacă s-a copt. Scoateți foaia din cuptor și întoarceți-o pe cealaltă parte. Așteptați 1 minut și apoi ungeți-o cu pasta de linte. Foaia se rulează cu grijă, obținând o ruladă pe care o mai dăm 5 minute la cuptor. Se servește caldă, alături de ciuperci la grătar și o salată verde.
Nutriţie/ porţie: 230 calorii - 20 g carbohidrați - 14 g proteine - 10 g grăsimi