Rodia este considerat cel mai vechi fruct cu puteri curative din istoria omenirii, fiind folosită de mii de ani în alimentație. Proprietățile curative ale rodiei sunt cunoscute și apreciate în numeroase culturi. Puține plante s-au bucurat de atâta atenție din partea oamenilor de știință în ultimii ani.
Efectele rodiei asupra sănătății au fost testate în mod științific
Proprietățile antioxidante erau atribuite până nu demult numai ceaiului verde și vinului roșu, însă studii recente au demonstrat că pe lângă proprietățile terapeutice, rodia are un efect antioxidant impresionant. Astfel, au fost demonstrate efectele pozitive ale consumului de rodii asupra inimii și sistemului circulator, dar și asupra metabolismului lipidic și a celui glicemic.
Studiile au demonstrat efectele preventive ale rodiei asupra bolilor maligne cum ar fi carcinomul de prostată și cel mamar, boli inflamatorii și degenerative, dar și asupra simptomelor asociate menopauzei.
Rodia împotriva stresului oxidativ
Stresul oxidativ poate influența apariția disfuncțiilor erectile și a obezității și facilitează evoluția bolilor hepatice cronice. În ceea ce privește apariția și evoluția tumorilor benigne și maligne (cum ar fi carcinomul), și a fazelor preliminare ale acestora, stresul oxidativ joacă un rol important. În ultimii ani au fost publicate peste 300 de lucrări științifice care s-au concentrat asupra rodiilor și au fost demonstrate numeroase efecte interesante prin studii clinice și experimentale.
Efectul rodiilor nu este asociat unei singure substanțe din conținut, ci mai degrabă raportului existent între numeroasele substanțe active ale acestora.
Se pare că acțiunea antioxidantă a rodiilor o depășește pe cea ceaiului verde, a vinului roșu, a sucului de afine și a sucului de struguri.
Protejarea sistemului cardio-vascular
Acțiunea antiarteriosclerotică a rodiilor se datorează, in principal, efectului antioxidativ. Studiile au demonstrat că o cantitate de 50ml de suc de rodii consumat zilnic, timp de două săptămâni de către pacienții hipertensivi a condus la o scădere cu 36% a enzimei de conversie a angiotensinei folosită în tratament și la o scădere cu 5% a tensiunii sistolice.
Efecte pozitive asupra metabolismului lipidic și glucidic
Persoanele diabetice se confruntă cu disfuncții endoteliale și modificări vasculare aterosclerotice sub formă micro și macroangiopatiilor la vârste fragede și cu evoluție accelerată. Stresul antioxidativ reprezintă un mecanism cheie pato-fiziologic. Capacitatea preparatelor de rodii de a reduce asimilarea glucozei în intestin și de a îmbunătăți nivelul hiperglicemiei după servirea mesei a fost demonstrată cu ajutorul studiilor, având o importanță deosebită mai ales pentru diabetici.
Toleranța
Sucul obținut din sâmburii de rodie reprezintă un aliment apreciat de sute de ani, fiind și foarte bine tolerat. Nu se cunosc reacții adverse. Sucul de rodie este bogat în zahăr și în calorii, fapt pentru care este indicat diabeticilor numai în cantități reduse.