Nicotina este substanța principală din tutun, ce creează dependenţă. Atunci când renunţati la fumat, se elimină din sânge, iar corpul trece printr-un proces de sevraj. Acest lucru poate duce la simptome precum pofte, schimbări de dispoziție și iritabilitate, ce ating un vârf în 1-4 zile și scad treptat în decurs de câteva săptămâni. După această perioadă, efectele sevrajului devin mai mult psihologice. Înțelegerea acestui proces este crucială pentru a ajuta oamenii să facă faţă provocărilor renunțării la fumat.
Efectele nicotinei asupra creierului
Corpul absoarbe nicotina prin mucoasa bucală, nazală şi prin plămâni, aceasta ajungând în sânge şi, mai departe, în creier. Aici, activează zone ale creierului responsabile cu plăcerea şi recompensa, conducând la producerea de dopamină şi creând dependenţă. În timp, nicotina poate cauza dezechilibre în producţia de neurotransmiţători, alterând modul de funcţionare a creierului inclusiv în aspecte precum apetitul, memoria, respiraţia şi ritmul cardiac.
Simptomele sevrajului ca urmare a dependenţei de nicotină
Simptomele fizice ale sevrajului în primele zile după renunţarea la fumat includ: dureri de cap, transpiraţie, nelinişte, tremurături, dificultăți de somn, apetit crescut, crampe abdominale şi alte probleme digestive.
Simptomele psihologice ale sevrajului constau în: dorinţa de a fuma şi poftă puternică de nicotină, iritabilitate sau frustrare, anxietate, modificări frecvente de dispoziţie, dificultăţi de concentrare.
Acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate şi se vor atenua cu timpul, pe parcursul a 3-4 săptămâni.
Cum trataţi simptomele sevrajului de nicotină
Anxietatea, neliniştea şi modificările de dispoziţie sunt printre cele mai frecvente simptome ale sevrajului. Pentru a le ameliora, încercați aceste strategii utile: practicați tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau yoga, bucurați-vă de activități precum plimbările în natură, intensificați activitatea fizică, limitați consumul de cafeină prin reducerea cafelei, a băuturilor carbogazoase și a ceaiului, căutați sprijinul prietenilor și al familiei. De asemenea, evitați locurile care vă declanșează dorința de a fuma şi luați în considerare consiliere psihologică privind renunţarea la fumat, de care puteţi beneficia în cadrul unor întalniri cu un psiholog, precum şi utilizarea terapiei de substituție a nicotinei (TSN), dacă este necesar.
TSN reprezintă alternative la tutun care introduc în organism mici cantităţi de nicotină, pentru a susţine procesul de renunţare la fumat şi a preveni simptomele sevrajului. Acestea includ guma de mestecat, plasturi cutanaţi, pastile, spray nazal sau inhalator oral.