Tulburările hormonale sunt provocate de disfuncţii ale glandelor endocrine, ce pot apărea oricând pe parcursul vieţii unei femei. Există, însă, soluţii naturale pentru a ameliora simptomele asociate acestor dezechilibre.
Fitoestrogenii, similari hormonului estrogenului, vitaminele şi antioxidanţii din plante joacă un rol important în reechilibrarea organismului feminin, cu beneficii precum ameliorarea simptomelor din sindromul premenstrual (SPM) sau din menopauză, limitarea riscului de dezvoltare a osteoporozei, cancerului de sân sau afecţiunilor cardiace, prin scăderea inflamaţiei şi a ratei de dezvoltare a celulelor.
Vitex (Agnus Castus) este o plantă mediteraneană utilizată în tratamentul mai multor afecţiuni în perioada fertilă ce provoacă SPM, însoţit de dureri menstruale, tensiune în sâni, acnee, dar şi sângerări anormale, ciclu menstrual neregulat, mastopatie fibrochistică sau infertilitate. Vitex acţionează prin echilibrarea producţiei de progesteron şi estrogen.
Dong Quai sau Ginsengul femeilor, utilizat din vechime în medicina tradiţională chinezească, pentru capacitatea sa de a reechilibra hormonal organismul feminin, prevenind simptomele SPM, precum şi pe cele ale menopauzei.
Schinduf (Trigonella foenum-graecum), o plantă medicinală şi aromatică îndrăgită în zona Mării Mediterane, conţine fitoestrogeni benefici în dismenoree, stimularea libidoului la femei dar şi a lactaţiei.
Ghimbirul conţine o serie de substanţe antiinflamatoare, este recomandat ca remediu anti-greaţă în sarcină şi poate reduce producţia de prostaglandine, responsabile pentru simptomele SPM.
Ceaiul din frunze de zmeur are efecte antioxidante, datorită mineralelor şi vitaminelor B6 şi C, poate echilibra hormonii feminini, relaxa vasele sangvine precum şi musculatura uterină. Este benefic în ameliorarea durerilor menstruale, dar şi în cele din ultima perioadă a sarcinii sau chiar din timpul naşterii.
Cohoş negru (Actaea racemosa) este o sursă naturală de estrogeni, originară din nordul Americii şi utilizată pentru afecţiuni ginecologice precum tulburări menstruale, infertilitate, dureri în timpul naşterii. Este recomandat în menopauză, pentru managementul bufeurilor, a transpiraţiilor nocturne, a uscăciunii vaginale, a tulburăilor cardiovasculare şi de reducere a densităţii osoase. Plante cu efect similar sunt salvia (Salvia Officinalis), valeriana (Valerian Officinalis), fenicul (FoeniculumVulgare), alfalfa (Medicago Sativa) şi anason (Pinpinella Aanisune).
Utilizarea remediilor naturale poate avea o serie de contraindicaţii, aşadar solicitaţi recomandarea medicului.