Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Relațiile la distanță – un test de echilibru, maturitate și iubire

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 13 Dec. 2024
Relațiile la distanță – un test de echilibru, maturitate și iubire

Flexibilitatea cuplurilor moderne, împreună cu mobilitatea în domeniul muncii sau opțiunile de trai duc deseori la provocarea cuplului de a rezista la distanță. Menținerea relației întâmpină dificultăți pe termen lung, însă există lucruri care pot fi realizate de către parteneri pentru a minimiza efectele negative ale distanței.

Începutul contează

Un avantaj deosebit îl prezintă modul în care s-a format relația de cuplu. Dacă aceasta a început și s-a consolidat în viața reală, este mult mai probabil ca partenerii să fi avut suficiente contexte de viață pentru a se cunoaște, pentru a trece prin dificultăți și pentru a stabili un nivel de siguranță psihologică. În schimb, relațiile care au început la distanță vor fi afectate de tendința de idealizare a partenerului, așteptări nerealiste, neîncredere sau gelozie, deoarece modul de cunoaștere a celuilalt este puternic filtrat nu doar de tehnologie, ci și de disponibilitatea celuilalt de a se lăsa cunoscut.

Distanța geografică nu e distanță psihologică

Triada fericirii în cuplu este formată din pasiune (relații intime, sentimentul de atracție), prietenie (ajutor reciproc, acceptare, susținere, valori comune) și angajament (asumarea relației de lungă durată, asumarea efortului de a depăși obstacolele, fidelitate) – iar aceste elemente sunt afectate inegal de distanța geografică. Prietenia și angajamentul pot fi menținute la distanță, dar pasiunea necesită apropiere fizică. Această dificultate poate fi amortizată prin întâlniri periodice față în față, speranța de a realiza o reapropiere definitivă și un sentiment puternic al sensului pentru care distanța este temporar necesară.

Sfaturi pentru cuplurile aflate la distanță

  • Mențineți ritualurile cuplului – convorbiri telefonice sau video, filme vizionate împreună (prin aplicații specifice), sărbători comune, cadouri trimise partenerului, scurte mesaje zilnice.
  • Construiți un plan comun de viață – relația prinde rădăcini mai puternice atunci când partenerii doresc același lucru și lucrează în același sens (reunirea familiei).
  • Formulați așteptări realiste – depășind dorința egocentrică de a primi de la partener atenție în orice moment, este recomandabil să respectați libertatea acestuia, cu înțelegerea programului, solicitărilor zilnice și disponibilității emoționale.
  • Faceți loc discuțiilor importante – nu lăsați să se adune subiecte dificile, chiar dacă există tendința de a le amâna până la momentul reîntâlnirii fizice; clarificați orice neînțelegere pe loc, pe măsură ce apare.

Relațiile la distanță pot fi menținute câtă vreme există un demers planificat și asumat în doi, cu responsabilități și bucurii comune!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități