Diana Amza
Psihoterapeut
Introducere
Astăzi vom vorbi despre feminitate, energia feminină și respectul de sine împreună cu psihoterapeutul Diana Amza.
Ce este feminitatea?
Feminitatea este asociată cu stereotipuri care țin de aparența fizică sau de rolurile îndeplinite în societate. Există astfel prescripții pentru cum ar trebui să arăți, să te porți sau profesiile potrivite. Efectele se văd în propagarea modelelor hiper-aranjate de la vârste din ce în ce mai mici, în prejudecățile care se fac resimțite în viața de cuplu sau în accesibilitatea la dezvoltarea în plan profesional. Însă nici unele din acestea nu reprezintă cu adevărat feminitatea. Pentru o redescoperire a feminității, te invit să revezi relația pe care o ai în primul rând cu tine.
1. Construiește o relație pozitivă cu propriul tău corp.
Acceptă-l și iubește-l chiar și atunci când este bolnav sau când nivelul de energie nu susține ritmul obișnuit. În goana după bifarea activităților, în competiția cu ceilalți, în implicarea peste puteri, sacrificială, este ușor să te simți descurajată atunci când corpul cere dreptul la odihnă. Tratează-te cu compasiune, acceptă că unele zile pot fi marcate de inspirație și energie, pe când altele – de nevoia de relaxare și refacere.
2. Ai grijă de corpul tău fără a exagera și îmbrățișează fiecare etapă de vârstă. Ocupă-te de sănătatea ta și alege modalitățile potrivite pentru a pune în evidență particularitățile pozitive ale aspectului fizic, prin tot ceea ce înseamnă stil personal. Chiar și la vârsta a treia, păstrează rutina zilnică de auto-îngrijire și respectul de sine.
3. Alege-ți cuvintele. Observă modul în care vorbești altora sau chiar în sinea ta despre tine. Observă etichetele pe care ți le pui, limitele, condiționările și modul în care acestea afectează încrederea pe care o ai în tine. „Nu sunt frumoasă”, „sunt prea emotivă”, „am nevoie de cineva ca să mă simt bine cu mine”, „deși îmi doresc, nu pot face...” - iată câteva exemple de modalități în care, prin repetiție, mintea se programează să îți confirme ceea ce îi propui. Alege să vorbești despre tine în cuvinte pozitive, recunoscând calitățile, reușitele și abilitățile tale.
4. Nu lăsa stereotipurile să te definească. Deseori femeile pot simți că au de ales între a fi „mamă” și „profesionistă”, între „frumoasă” sau „deșteaptă”, între „apreciată” și „împlinită”. În fapt, acestea co-există în tine și este nevoie de curaj și organizare să te afirmi!
5. Rămâi în echilibru. Energia feminină reprezintă curgere, flexibilitate, empatie, cooperare, susținere a vieții, transformare, după cum este ea descrisă, ca principiu universal coexistent cu energia masculină (stabilitate, competiție, rațiune, putere, dominare), de către tradițiile orientale, iar a fi în echilibru înseamnă a le exprima pe amândouă în mod armonios în viața și personalitatea ta.