Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva bolilor, in dobandirea si mentinerea sanatatii.
Sistemul imunitar si nutritia
- Sistemul imunitar protejeaza organismul de infectiile virale, bacteriene si de alte boli. Pentru a functiona optim, sistemul imunitar are nevoie de nutrienti esentiali, pe care organismul trebuie sa si-i procure din hrana.
- O dieta echilibrata sta la baza unui sistem imunitar puternic.Consumul regulat de fructe, legume, cereale integrale si peste oceanic furnizeaza vitaminele si mineralele esentiale pentru un sistem imun competent, previne acidifierea organismului (cauza a majoritatii bolilor), consolideaza sanatatea, reduce numarul si severitatea imbolnavirilor.
Ce alimente trebuie consumate iarna?
- Iarna, metabolismul este incetinit, fluidele biologice au tendinta de stagnare, digestia poate fi dificila si organismul are tendinta de a lua in greutate. Alimentatia naturala si diversificata, mesele regulate si reduse cantitativ, miscarea zilnica – masuri care favorizeaza digestia si previn cresterea in greutate in acest sezon.
- Iarna se recomanda consumul de cereale (grau spelta sau kamut, orez integral, ovaz, quinoa, amarant, hrisca) pentru usurarea digestiei, corectarea acidozei metabolice (prin aportul de vitamine B ) si furnizarea de energie.
- Legumele iernii bogate in vitamine, minerale, fibre, proteine valoroase si antioxidanti sunt: anghinare, sfecla, varza, telina, morcov, ridiche alba, ceapa, praz, andive, conopida, ardei gras, broccoli, naut, soia, mazare.
- Varza murata traditional este bogata in vitamina C si probiotice, sustine sanatatea digestiva si imunitatea.
- Fructele iernii care asigura aportul de vitamine (in special vitamina C), minerale, enzime si fibresunt: mere, pere, macese, catina, citrice, alune, migdale, nuci, smochine, stafide.
- Surse de proteine animale recomandate iarna sunt oua, peste oceanic sau carne de pasare crescuta ecologic.
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului
- Se recomanda evitarea alimentelor industriale pe baza de carne, branzeturi, cereale sau dulciuri rafinate, a alimentelor afumate si a celor conservate, a bauturile carbogazoase si a energizantelor.Branzeturile naturale sunt sanatoase, dar fiind de natura rece si mai greu digerabile, nu se recomanda consumul acestora iarna.
- Alegeti mancarurile simple, naturale si integrale, preparate in casa, fara sosuri si adaosuri rafinate.
- Dupa masa evitati sedentarismul, efectuati mici plimbari in aer liber, urcati si coborati scari.
- Mergeti pe jos in mod regulat, efectuati zilnic un set de exercitii fizice, evitati folosirea liftului si a automobilului.
Din grija pentru familia ta, alphega te invata cum sa previi micile neplaceri cauzate de alimentatia necorespunzatoare si sedentarism.
Speram ca informatiile din acest articol au fost utile. Spune-ne intr-un comentariu cum ai folosit sfaturile noastre!