Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate

24 Aug. 2015
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate

Odată cu pubertatea la băieți, începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziologice sunt cele sufletești, care se încheie cu despărțirea de casa părintească. Întrebări de genul „cine sunt?” sau „ce vreau de la viață” devin tot mai importante. Psihologii specialiști în educație și consiliere familială recomandă părinților să rămână pe de-o parte fermi în a-și susține punctul de vedere și a le arăta tinerilor limitele și pe de altă parte să fie interesați de viața copiilor lor, să le ofere posibilități de petrecere a timpului împreună pentru a-și păstra un loc în viața lor. În cazul fetelor adolescente, un rol esențial le revine taților.

Pubertatea la fete începe în jurul vârstei de 10 ani, iar pentru băieți în jurul vârstei de 12 ani, cu o durată de 3-5 ani. Această perioadă este definită deseori pe nedrept ca una de criză, întrucât nu se ia în considerare ca perioadă dintre copilărie și maturitate aduce și multe dezvoltări pozitive. Băieții se transformă în bărbați care își caută propriul drum și își asumă responsabilitatea pentru faptele lor.

Pubertatea este o perioadă grea, întrucât lumea copilăriei dispare, fără ca tinerii să se fi obișnuit încă în lumea adulților.

Ce este pubertatea? - Modificările fiziologice

În consecință, aceasta este o fază a nesiguranței pentru mulți băieți și fete, însoțită și de modificări fiziologice de natură hormonală: pe lângă puseurile de creștere, în această perioadă se dezvoltă și caracteristicile sexuale externe și interne. Băieților li se schimbă vocea. Fetele trec prin experiența primei menstruații, iar băieții prin cea a primei ejaculații. Și la unii și la ceilalți apare interesul pentru sexualitate. Glandele sebacee produc multă grăsime, de aceea apare acneea, care le tulbură încrederea în sine.

La fel de importante sunt și modificările hormonale care se produc la nivelul creierului adolescenților, chiar dacă acestea nu sunt direct vizibile. Acestea le permit băieților și fetelor să gândească abstract. În consecință, adolescenții se gândesc mai mult la viață și la ceea ce se așteptă de la ei. Pubertatea reprezintă perioada unde tinerii își pun pentru prima oară întrebări legate de sensul vieții. Încercând să găsească răspunsul, adolescenții devin conștienți de identitatea și particularitățile lor. În același timp analizează critic comportamentul părinților și al mediului înconjurător, ceea ce duce deseori la conflicte. Acestea sunt amplificate de modificările ale dispoziției pe bază hormonală. Urmarea este reacția sensibilă a adolescenților la mediul înconjurător. Reacția este fie una agresivă, fie tind să se retragă. 

O provocare pentru părinți

A oferi libertate și suport concomitent

Important este ca părinții să nu interpreteze comportamentul adolescenților ca un afront personal, ne sfătuiește psihologul. Mamele și tații vor trebui să învețe să le ofere copiilor lor libertate și suport în același timp. Adulții nu trebuie să se dea bătuți în conflictele ce se nasc între ei și adolescenți.

Ei trebuie să le arate tinerilor în continuare limitele, întrucât toleranța exagerată și reguli prea laxe nu constituie o bază sănătoasă pentru soluționarea conflictelor. Dacă conflictele nu sunt trăite, adolescenții nu au nici o șansă să învețe din ele și să-și demonstreze abilitățile. 

O provocare pentru părinți

Dacă nu există destule puncte de fricțiune, adolescenții își caută alte metode prin care să provoace și să testeze limitele – lipsa interesului la școală, consumul de alcool și droguri. „Marea provocare pentru părinți este abilitatea de distinge, cu răbdare, între insolența adolescenților și încălcarea gravă a limitelor impuse. Un ajutor în stabilirea măsurilor potrivite îl poate constitui schimbul de experiență cu prietenii, care au copii de aceeași vârstă. Dacă un tânăr se întoarce beat de la o petrecere, acesta poate fi un caz singular. Mai greu este atunci când episodul se repetă sau adolescentul se închide în sine pe perioade de mai multe luni. În acest caz, părinții ar trebui să apeleze la ajutor specializat, de exemplu centre de consiliere educațională. La fel și în cazul când tinerii suferă de anxietăți, sunt agresivi sau consumă droguri.

Evaluarea stării de sănătate la tineri

Aspecte importante ale stării de dezvoltare sau probleme de comportament sunt analizate de către medicul pediatru. Examinarea constă în analizarea nivelului de dezvoltare. Tinerii sunt supuși unei verificări complete: un test de urină, calculul indexului de masa corporală. În familii cu antecedente, se efectuează și alte teste de sânge. Se înregistrează date privind boli, comportament alimentar, performanța la școală, vaccinări, comportament sportiv, social, dependențe, experiență sexuală.

Examinarea se încheie cu o discuție consultativă. Tinerii hotărăsc dacă discuția are loc în prezența părinților sau nu. Adulții trebuie să-și anunțe copii că vor fi examinați fiziologic, întrucât sentimentul de rușine este foarte dezvoltat în timpul pubertății.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități