Dietele de slăbire, ca necesitate sau modă, pot fi făcute sub control medical sau pe cont propriu. Pot fi chiar un stil de viață pentru anumite persoane. Atunci când o dietă „dă greș”, apare descurajarea și tendința de a renunța, în ciuda efortului depus până atunci.
Despre psihic şi alimentaţie
În sprijinul celor care doresc să slăbească și să se mențină la o anumită greutate poate veni psihonutriția, știința care studiază relația dintre minte și hrană și care aduce împreună experții în nutriție și psihologie. Aceștia abordează nu doar alimentația în sine, ci și tiparele comportamentale, emoționale și cognitive care influențează modul în care persoana se raportează la aceasta.
Psihonutriția încurajează conștientizarea motivelor pentru care persoana are anumite preferințe alimentare (mâncatul pe fond emoțional sau de stres), ajută persoana să formeze noi obiceiuri și o ghidează în procesul de dezvoltare a unor abilități de gestionare a emoțiilor sau stresului, în cultivarea unei imagini pozitive de sine și a unor atitudini sănătoase față de alimentație. Rezultatele acestei ştiinţe se văd pe termen lung, datorită abordării personalizate, profunde, a relației pe care o avem fiecare dintre noi cu hrana.
Iată câteva sfaturi generale pe care le puteți aplica în viața dumneavoastră, pentru a reconfigura modul în care vă raportați la propria nutriție:
- Conștientizați momentele de instalare a senzației de foame.
- Mâncați lent și conștient. Încetiniți ritmul, simțiți textura alimentelor, gusturile și modul în care variază acestea. Bucurați-vă de savoarea fiecărei îmbucături.
- Eliminați distragerile și activitățile făcute simultan. Nu lucrați în timp ce mâncați, nu mâncați din mers, nu citiți – toate aceste activități vă fac să mâncați repede și mult.
- Conștientizați momentele de instalare a senzației de sațietate și opriți-vă.
- Observați efectele alimentației asupra dumneavoastră, atât ca impact imediat, cât și după câteva ore sau chiar a doua zi. Alimentația vă poate afecta dispoziția, capacitatea de concentrare a atenției sau calitatea somnului.
- Eliminați aportul de zahăr rafinat şi dulciuri procesate timp de 2 săptămâni și observați modul în care corpul reacționează la această schimbare.
Modificarea greutății și a aspectului corporal este o misiune care implică voință și efort – nu doar pentru a ajunge acolo, ci și pentru a menține în timp rezultatele. Pentru a trece testul timpului, este nevoie nu doar de resursele corpului (un metabolism echilibrat, un microbiom sănătos, de exemplu), ci și de alegeri conștiente, deprinderi sănătoase și mai ales cunoaștere de sine.