Substantele active Deet si icaridin se numara printre solutiile repelente. Acestea reusesc sa tina tantarii si capusele la distanta, fapt pentru care se regasesc in numeroase produse repelente. Ambele substante au fost testate pentru siguranta adminstrarii. Exista mai multe studii cu privire la Deet, aceasta prezinta insa si mai multe efecte secundare comparativ cu Icaridin. In unele situatii poate fi chiar daunatoare pentru sanatate. Va prezentam mai jos cateva aspecte interesante despre cele doua substante.
Actiunea impotriva tantarilor
Produsele care contin Icaridin sau Deet (dietiltoluamida) asigura protectie impotriva tantarilor. Efectul protector al spray-urilor se bazeaza pe faptul ca mirosul lor indeparteaza insectele, in special tantarii. Dupa aplicarea pe piele, solutia formeaza un strat de protectie, care tine insectele la distanta. Aceste solutii sunt eficient impotriva mai multor insecte, cum ar fi tantarii din genul Aedes, Culex si Simulium, Anopheles, dar si impotriva capuselor.
Efectul protector impotriva tantarilor dureaza aproximativ opt ore, in functie de concentratia ingredientelor active, iar impotriva capuselor aproximativ patru ore. Durata de timp a protectiei garantate depinde nu numai de concentratie, ci si de cantitatea de spray folosita si de tipul de insecta. De asemenea, factori precum umiditatea, temperatura, vantul si transpiratia joaca un rol important.
Efectele secundare ale Icaridinei
Nu utilizati medicamente care contin icaridina daca sunteti hipersensibili la substanta activa. Aceasta se manifesta, de exemplu, aparitia mancarimii dupa aplicare sau inrosirea pielii. In general, iritatia pielii este foarte putin probabila dupa aplicarea de icardina, fiind o substanta foarte bine tolerata.
In momentul utilizarii, aveti grija si nu aplicati produsul pe rani deschise sau in apropierea membranelor mucoase. Trebuie evitat si contactul cu ochii sau cu pielea cu leziuni. De asemenea, nu inhalati sprayul cand il utilizati.
Efectele secundare ale Deet
In anumite cazuri, Deet poate provoca iritati ale pielii,, inrosiri sau senzatia de usturime. Aceste reactii adverse apar, de obicei, numai in cazul utilizarii frecvente. Deoarece substanta activa irita si ochii si membranele mucoase, evitati contactul direct cu ochii si mucoasele.
In plus, pot aparea si tulburari senzoriale, cum ar fi furnicaturi sau amorteala in timpul utilizarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca Deet poate patrunde prin piele in sange si poate avea efecte secundare nedorite asupra sistemului nervos. In cazurile severe, medicamentul poate provoca convulsii si leziuni cerebrale. Asigurati-va ca discutati cu un medic inainte de a utiliza Deet, in special daca utilizati si produse care faciliteaza patrunderea ingredientelor active in piele.
In cazul concentratiilor mari de Deet (peste 30%) poate aparea o iritare grava a pielii ca rezultat al aplicarii. Printre altele, pot aparea ulceratii sau chiar necroze. Din moment ce Deet ataca materialele plastice si obiectele din piele naturala. Evitati contactul cu ochelarii de soare, cu pantofi sau genti de piele etc.
Protectia impotriva tantarilor in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, trebuie sa utilizati numai produse care contin icarinidina si numai dupa consultarea unui medic. Chiar daca nu se asteapta nici un risc suplimentar in timpul sarcinii, in prezent nu exista suficiente studii in acest sens. In perioada alaptarii, Icaridin nu trebuie utilizat imediat inainte de alaptare. In plus, pielea sanilor nu trebuie tratata cu aceasta substanta activa.
Nu exista suficiente informatii disponibile referitoare la Deet, prin urmare acest medicament nu trebuie utilizat in timpul sarcinii si alaptarii. Daca Deet este utilizat pentru copii, medicamentul nu trebuie aplicat in mod regulat sau pe o suprafata mare de piele.
Utilizarea corecta a solutiilor repelente
Indiferent de solutia repelenta pe care o alegeti, pentru o protectie adecvata, este important sa le folositi corect:
• Utilizati produsul din timp si aplicati-l pe toate zonele de piele expuse care necesita protectie. Daca purtati imbracaminte foarte subtire, trebuie sa aplicati produsul si sub imbracaminte.
• Efectul de protectie este redus de umiditate ridicata sau transpiratie. Prin urmare, reutilizati solutia repelenta la intervale regulate.
• Cand utilizati protectia solara impreuna cu substanta repelenta, aplicati intotdeauna solutia repelenta ultima data. Retineti ca protectia solara poate fi redusa prin utilizare solutiei repelente.
• Nu aplicati produsul pe rani deschise, pe pielea bolnava sau iritata sau membrane mucoase.
• Nu aplicati solutii repelente pe pielea copiilor mai mici de doi ani.
Amintiti-va ca nici o solutie repelenta nu ofera 100% protectie impotriva intepaturilor de insecte. Protejati-va, prin urmare, in zonele in care tantarii sunt purtatori de boli periculoase, cum ar fi malaria, prin imbracaminte adecvata sau plase de tantari.