Ritmul din ce în ce mai accelerat al solicitărilor zilnice, starea constantă de stres şi senzaţia că nu reuşim să realizăm ceea ce ne propunem ne pot induce tendinţa de a munci mai mult, de a ne depăşi mereu limitele rezistenţei fizice şi chiar psihice. Putem evita aceste sentimente dacă urmăm un plan, o serie de obiective personale şi un program zilnic anti-burnout.
Rutina de dimineaţă anti-burnout
Modul în care vă treziţi şi vă simţiți dimineața este crucial pentru cursul zilei, aşadar, planificaţi să:
- Vă treziţi cu lumină naturală sau artificială, care va reseta ritmul circadian şi va conferi un nivel de energie mai bun.
- Începeţi ziua cu câteva minute de meditaţie sau mindfulness, pentru conectarea la propriul sine, o stare pozitivă şi mai puţin stres dimineaţa.
- Beţi o cană cu apă şi apoi luaţi micul dejun, pentru un nivel de energie mai bun la începutul zilei.
- Faceţi minim 10 minute de exerciţii fizice: aerobic, alergare uşoară, mers rapid, acasă, în parc sau pe drum spre serviciu.
- NU porniţi telefonul mobil sau alt dispozitiv până după micul dejun.
În timpul zilei
Programul de lucru poate fi unul stabil, liniar, sau unul plin de evenimente. Oricum ar fi, începeţi cu cele mai dificile sarcini şi încercaţi să finalizaţi cu activităţi administrative. Luaţi pauze periodice de la munca la birou, la fiecare 25-50 de minute, pentru a vă mişca şi a vă relaxa privirea pe un punct mai îndepărtat. Întotdeauna planificaţi următoarea zi la finalul celei curente. Astfel, veţi avea o imagine clară asupra task-urilor.
Dacă simţiţi că volumul de muncă este prea mare şi că nu veţi face faţă, discutaţi cu colegii, pentru a delega anumite activităţi pe care le aveţi de făcut, sau cu superiorul dumneavoastră, pentru a le prioritiza împreună. Nu sunteţi singurul responsabil pentru volumul de muncă pe care îl primiţi, dar puteţi fi în controlul a ceea ce faceţi şi ce nu.
NU ţineţi telefonul pe birou (vă poate distrage atenţia), iar în pauze lăsaţi-l în geantă. Alegeţi să socializaţi cu colegii, pentru starea de bine indusă de contactul social.
Seara – detaşare şi relaxare
Oricât de dificil ar părea, la finalul zilei, lăsați munca în spate. Mai aveţi 3-4 ore pe care le veţi putea dedica sinelui, familiei, animalului de companie, plantelor, iar acest lucru se va reflecta în modul în care vă simţiţi şi vă conectaţi cu celelalte aspecte importante ale vieţii. Închideţi laptopul sau uşa biroului şi conectaţi-vă cu celelalte activităţi. Pregătiţi o cină uşoară sau ieşiţi în oraş, luaţi un supliment cu magneziu pentru un control mai bun al stresului şi un somn odihnitor şi alocaţi 20-30 de minute pentru a citi o carte şi a vă deconecta de la cotidian înainte de somn. Închideţi orice ecran luminos cu 1 oră înainte de culcare.