Traumatismele pot fi de mai multe tipuri, iar măsurile de prim ajutor trebuie adaptate acestora pentru: a prezerva ţesuturile, a preveni infectarea ţesuturilor şi punerea în pericol a zonei traumatizate sau a complicaţiilor în procesul de recuperare a pacientului. Cunoaşterea protocolului de prim ajutor în traumatisme poate salva, de cele mai multe ori, viaţa celui rănit. Traumatismele severe impun chemarea unei echipe medicale, apelând numărul de urgenţă 112.
Contuzii – traumatisme fără penetrarea tegumentelor, care pot provoca echimoze (vânătăi) sau hematoame (acumulări de sânge subcutanate datorate spargerii vaselor sangvine mari). Primul ajutor: aplicarea unei pungi cu gheaţă pe locul afectat.
Plăgi – în momentul penetrării de către factori mecanici, chimici sau fizici a tegumentelor, se produce o plagă. Aceasta poate fi superficială (doar la nivelul ţesutului subcutanat) sau profundă (ajungând până la nivelul organelor interne). Primul ajutor: degajarea plăgii, igienizarea mâinilor celui care operează acţiunile, dezinfectarea şi toaletarea plăgii cu betadină, rivanol sau apă oxigenată, apoi se vor aplica pansamente sterile.
Hemoragii – produse de spargerea vaselor mari de sânge. Trebuie oprite prin mijloace mecanice: se aplică un pansament compresiv sau, în cazul unei hemoragii puternice, se montează un garou deasupra sau sub plagă, în funcţie de tipul de hemoragie: arterială, respectiv venoasă, care va opri circulaţia sângelui.
Entorse – traumatisme articulare, provocate de o suprasolicitare bruscă a articulaţiei, la nivelul cărora nu există deplasări sosoase. Aşadar, se va aplica o compresă rece sau o pungă cu gheaţă pentru a reduce durerea, fluxul de sânge şi inflamaţia şi repaus în utilizarea articulaţiei.
Luxaţii – traumatisme articulare cu deplasarea suprafeţelor osoase. Spre deosebire de entorsă, luxaţia determină durere intensă şi incapacitarea în utilizarea articulaţiei, aceasta devenind diformă şi având o poziţie anormală. Se va imobiliza membrul afectat, iar pacientul va fi transportat de urgenţă la spital pentru evaluarea articulaţiei.
Fracturi – secţionarea osoasă a unui membru, ca urmare a unui impact violent. Poate fi închisă sau deschisă (fără, respectiv cu penetrare cutanată – plagă), cu sau fără deplasare osoasă, simplă sau în cadrul unui politraumatism. Se va identifica şi opri hemoragia, dezinfecta plaga (daca există) şi se va imobiliza membrul cu un suport solid: scânduri, crengi, etc., legate cu pansamente de ambele părţi ale membrului. Pacientul va fi transportat de urgenţă la spital.
Important! Traumatismele la coloana vertebrală impun imobilizarea pacientului înainte de deplasare şi, preferabil, manevrarea în tandem de două persoane. Nu încercaţi mobilizarea pacientului înainte de sosirea echipajului de urgenţă.