Premiul Nobel pentru Chimie din anul 2024 vine cu un semnal pozitiv transmis oamenilor de ştiinţă în privinţa utilizării noilor tehnologii şi a inteligenţei artificiale (IA), fiind acordat cercetătorului american David Baker pentru „designul computațional al proteinelor” şi celor doi cercetători britanici, Demis Hassabis și John M. Jumper, pentru „predicția structurii proteinelor”, pornind de la un model de IA dezvoltat de compania DeepMind, fondată de Demis Hassabis.
Proteinele şi structura lor
Diversitatea vieții are la bază capacitatea uimitoare a proteinelor de a funcţiona ca instrumente esenţiale, ce controlează și conduc toate reacțiile chimice ale organismului. Proteinele funcționează ca hormoni, enzime, anticorpi și elementele de bază ale diferitelor țesuturi. Proteinele sunt alcătuite din lanţuri de aminoacizi, ce formează structuri complexe. Aceste structuri sunt studiate de zeci de ani, pentru a se descoperi modul în care aminoacizii se organizează şi creează diferite tipuri de proteine, munca fiind anevoioasă şi de durată. Una dintre descoperirile din chimie recunoscute anul acesta de către comisia Nobel se referă exact la această construcție de proteine spectaculoase.
Premiul Nobel pentru Chimie
Proteinele au la bază structuri complexe ce constau în alăturări a 20 de aminoacizi diferiţi. În anul 2003, David Baker a reușit să folosească lanţuri de aminoacizi pentru a proiecta o nouă proteină care nu seamăna cu nimic din ce mai fusese creat anterior. De atunci, grupul său de cercetare a produs constant noi proteine, ce au putut fi utilizate ca produse farmaceutice, vaccinuri, nanomateriale și senzori minusculi.
A doua jumătate a premiului, împărţită de Demis Hassabis și John M. Jumper, reprezintă descoperirea faptului că structurile proteinelor pot fi anticipate, cu ajutorul unui program dezvoltat de cei doi cercetători. În proteine, aminoacizii sunt legați împreună în șiruri lungi care se pliază pentru a forma o structură tridimensională, decisivă pentru funcția proteinei. În anul 2020, Demis Hassabis și John Jumper au prezentat un model de IA numit AlphaFold2, cu ajutorul căruia au reușit să prezică structura a aproape tuturor celor 200 de milioane de proteine pe care cercetătorii le-au identificat. De la descoperirea lor, AlphaFold2 a fost folosit de peste două milioane de oameni din 190 de țări.
Cele două descoperiri constituie îndeplinirea unui vis vechi de 50 de ani şi deschid posibilități vaste în domenii precum medicină, biodiversitate, protecţia mediului, dar şi în alte domenii, deoarece permit aplicaţii ştiinţifice prin care cercetătorii pot înțelege mai bine fenomene vitale, le pot anticipa şi găsi soluţii pentru acestea.