Prazul este cunoscut ca fiind "sparanghelul omului sarac". S-a bucurat de popularitate in randul egiptenilor in antichitate, al grecilor si romanilor. Regele roman Nero aprecia prazul datorita uleiul de mustar, cunoscut pentru proprietatile benefice pentru voce. Datorita cantitatii mari de praz pe care acesta o consuma, Nero a fost poreclit Porrophagus, mancatorul de praz. Culturile de praz s-au extins dinspre Marea Mediteraneana inspre nordul Europei, astfel incat si populatia germanica si britanicii au ajuns sa savureze aroma acestei legume.
Prazul este disponibil de-a lungul intregului an
Prazul era atat de apreciat in trecut incat simbolul acestuia si-a gasit locul chiar si pe emblemele cuceritorilor. Pe stema Țarii Galilor se regaseste si in prezent simbolul prazului. La fel de uimitor este faptul ca aceasta leguma plina de minerale si vitamine este disponibila de-a lungul intregului an la un pret foarte accesibil, care variaza desigur in functie de cerere si oferta.
Oferta este intr-adevar bogata: prazul este semanat primavara devreme. Incepand cu luna iunie prazul de vara poate fi deja recoltat. Tija alba a prazului de vara este mai lunga decat cea a prazului semanat mai tarziu. Frunzele sunt de un verde mai deschis, avand o structura mai moale, mai libera. Incepand cu luna septembrie poate fi semanat prazul de toamna, ale carui frunze sunt de un verde mai inchis si cu un gust usor mai accentuat. Prazul poate fi pastrat in camp sau in depozit peste iarna.
Nutrientii si actiunea prazului
Prazul contine numeroase vitamine si minerale, in special vitamina C si K si acizii folici. Dintre mineralele pe care le contine, amintim potasiu, calciu, magneziu, fier si mangan. In plus, ca si in cazul altor plante bulboase, prazul contine multe substante vegetale secundare care asigura gustul intens si mirosul specific. O importanta deosebita revine compusilor sulfului, care au un efect antioxidant si antibacterian.
Astfel, prazul este interesant nu doar consumat ca leguma ci si pentru actiunea benefica pe care o are asupra sanatatii. Prazul stimuleaza activitatea rinichilor si digestia, dar si fluxul biliar. In plus, prazul este cunoscut pentru efectul benefic pe care il are in tratarea afectiunilor bronho-pulmonare.
Prazul poate fi pregatit in foarte multe feluri, fiind ideal pentru incepatorii intr-ale gatitului. Prazul poate fi folosit sub forma de condiment insa si ca fel principal, in stare cruda sau gatit, prazul este intotdeauna delicios.