Zahărul este un tip de carbohidrat prezent în multe tipuri de alimente. Organismul uman utilizează carbohidraţii ca formă de energie, însă consumul excesiv de zahăr poate avea efecte adverse asupra sănătăţii, fiind necesar controlul surselor de zahăr din alimentaţie. Totuşi, foarte multe persoane sunt dependente de dulciuri. Doar gândul la o prăjitură, o gogoaşă sau o ciocolată se poate transforma într-o dorinţă de neoprit.
Ce ascunde pofta de dulce?
Pofta de dulce are mai multe cauze, de la o programare neuronală la nivelul creierului – unde hipocampul (o componentă a lobului temporal, cu rol major în comportamentul responsabil de memoria de scurtă durată şi de căutarea recompenselor imediate) învaţă că dulciurile conferă plăcere și astfel va determina acţiuni cu acelaşi rezultat – şi până la carenţe nutriţionale.
Dependenţa de dulce poate începe în copilărie, din cauza obiceiului greşit al adulţilor de a recompensa cu dulciuri acţiunile considerate bune ale copiilor (mâncat tot din farfurie, note bune, comportament corect la doctor, etc.). Astfel, copilul învaţă că va primi sau îşi va procura ceva dulce de fiecare dată când face ceva bine sau corect.
Stresul, activitatea fizică intensă sau obiceiurile sociale conduc la căutarea de recompense prin consumul de dulciuri. De asemenea, pofta de dulce mai apare atunci când ne simţim obosiţi, deoarece zahărul procesat conferă un impuls de energie. Din păcate, starea de bine se menţine pentru o scurtă perioadă de timp, din cauza eliberării rapide de insulină în sânge, ceea ce face ca nivelul glicemic să scadă.
Nutrienţii precum magneziu şi zinc sunt utilizaţi în reglarea glucozei şi insulinei, iar cromul controlează fluctuaţiile nivelului de glucoză din organism. Carenţele de aceşti nutrienţi pot determina pofta de ciocolată şi de alte dulciuri, întrucât cacaoa conţine mici cantităţi de magneziu și zinc.
Cum scăpați de pofta de dulce?
Există o serie de alimente ce reduc pofta de dulce datorită aportului de nutrienţi necesari şi de carbohidraţi complecşi, ce conferă un nivel energetic de lungă durată. Aceste alimente sunt: banane, struguri, mere, ananas, nuci, migdale, caju, cartofi dulci, porumb, orez şi alte cereale integrale.
Recomandări pentru scăderea poftei de dulce:
- Menţineţi o igienă a somnului de 7 - 8 ore pe noapte şi faceţi mişcare zilnic, pentru a vă asigura un nivel de energie constant;
- Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă, pentru a reduce pofta de mâncare;
- Beţi câte un pahar cu apă sau o cană cu ceai de fiecare dată când simţiti că aţi mânca ceva dulce – pofta de dulce poate ascunde si deshidratare;
- Consumaţi alimente bogate în proteine şi carbohidraţi complecşi.