Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
Stresul și depresia afectează sănătatea întregului organism. Depresia este o boală care afectează organismul: corpul fizic, starea de dispoziție, gândirea și comportamentul, stima de sine și relațiile cu ceilalți oameni. Plantele adaptogene au câștigat lupta cu aceste tulburări, efectelor lor pozitive atât asupra stării psihice cât și sănătății întregului organism fiind confirmate de numeroase cercetări științifice.
Ce sunt adaptogenele?
Adaptogenele sunt substanțe care au capacitatea de a normaliza funcțiile organismului și de a crește rezistența acestuia împotriva multitudinii de factori stresanți din mediul înconjurător și/ sau factori emoționali.
Cele mai cunoscute remedii naturale cu efect adaptogen sunt plantele medicinale (rhodiola rosea, busuiocul, ashwaganda, astragalus, ginseng, rădăcina de lemn dulce, tulsi) și anumite ciuperci (cordyceps, reishi, shiitake etc.).
Care sunt efectele plantelor adaptogene?
- Tonifică organismul, îndepărtează oboseala
- Echlibrează starea psihică, combat anxietatea, nervozitatea și depresia
- Refac echilibrul glandelor suprarenale, reduc secreția de cortizol
- Atenuează efectele hormonilor de stres în organism
- Au rol antioxidant, ajută la detoxifiere
- Cresc capacitatea de apărare împotriva bolilor, în general (au rol imunostimulator)
Cum putem lupta împotriva stresului și depresiei?
Stresul poate fi controlat și cu ajutorul plantelor și remediilor adaptogene.
În prezent, cele mai utilizate plante adaptogene sunt busuiocul și rădăcina de aur.
Rhodiola rosea (rădăcina de aur)
Numită rădăcina de aur, Rhodiola rosea acționează prin stimularea secreției de serotonină și dopamină - neurotransmițători responsabili cu starea de bine - și prin reglarea întregului sistem hormonal, inclusiv reducerea hormonilor de stres.
Rhodiola rosea are efecte benefice asupra întregului organism. Are rol energizant și revigorant asupra organismului, are acțiune antioxidantă și imunostimulatoare, îndepărtează oboseala fizică și psihică și are capacitatea de a îmbunătăți adaptarea organismului la stres intelectual, psihic și fizic.
Ocimum basilicum (busuioc)
Este o plantă adaptogenă foarte cunoscută și folosită de mii de ani pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Are acțiune antioxidantă, tonică, energizantă și adaptogenă.Ajută la reglarea funcțiilor endocrine, tonifică organismul și echilibrează starea psihică și emoțională. Busuiocul este, de asemenea, responsabil pentru întărirea sistemului imunitar și are rol antibacterian, antiviral, antiinflamator și antispastic.