La prima vedere, nepeta nu pare decât o plantă cu flori atrăgătoare, care însă pare să aibă efecte magice asupra pisicilor. De îndată ce ajung în apropierea plantei, multe pisici intră într-o stare de transă, se întind de jos sau încep să mestece frunzele. Nepeta are proprietăți interesante și pentru stăpânii pisicilor: este recunoscută pentru efectul calmant, detoxifiant, ușor euforic și stimulator al digestiei.
Nepeta provine din Sudul Europei si Africa, ajungând să fie răspândita și în Europa Centrală din mijlocul secolului al 18-lea. Preferă solul uscat, nisipos, iubește căldura și lumina și poate atinge la maturitate o înălțime de 60-100 cm.
Frunzele verzi ale plantei emană un miros plăcut de mentă sau lămâie. Florile cresc în grupuri de câte cinci, au o culoare albăstruie, albă, roz sau chiar galbenă.
Nepeta este ideală ca plantă de gradină și terase. Poate fi înmulțită prin butași sau prin separarea rădăcinilor. Este o plantă medicinală perenă, rezistentă la temperaturi joase și foarte robustă.
Efectul nepetei asupra pisicilor
Efectul pe care nepeta îl are asupra pisicilor nu a fost încă explicat. Cert este că nu toate pisicile reacționează la mirosul plantei. În timp ce unele feline reacționează euforic la mirosul nepetei, mușcând din frunze și tăvălindu-se pe jos, sunt și pisici pe care mirosul plantei le lasă complet indiferente. În special puii de pisică sau pisicile foarte bătrâne sunt cele care nu reacționează la mirosul de nepetă. Planta nu pare să aibă efecte afrodiziace, deoarece inclusiv pisicile sterilizate și castrate reacționează la mirosul ei.
Efectul nepetei asupra oamenilor
Nepeta poate avea un ușor efect euforic și asupra oamenilor. Frunzele uscate pot fi consumate sub formă de ceai sau pot fi fumate. Ceaiul de nepetă are un efect relaxant, calmant împotriva crampelor și durerilor, perspirant, piretic și stimulant pentru digestie. Poate fi consumat cu succes și împotriva insomniilor, a stărilor de agitație și nervozitate. Adăugați 2 linguri de frunze uscate în 0,25 l apă fierbinte și lăsați infuzia să acționeze timp de cinci minute. Ceaiul are un gust plăcut de mentă și lămâie.
Unele persoane fumează nepeta uscată ca alternativă la marijuana, însă efectul nepetei este foarte slab. Planta poate fi fumată în stare pură sau în amestec cu tutun. Frunzele verzi de nepetă pot fi mestecate pentru ameliorarea durerilor de dinți. De asemenea, frunzele proaspete pot fi aplicate pe răni. Totodată, această plantă medicinală este folosită și în cremele pentru tratarea reumatismului și a hemoroizilor.