Primăvara, câmpiile și pădurile se acoperă de vegetație luxuriantă, oferind nenumărate plante sălbatice sănătoase care pot fi consumate: păpădie, coada șoricelului, urzica, toate asigurând gusturi dintre cele mai variate.
Plantele din flora sălbatică oferă avantaje nenumărate
În comparație cu plantele de cultură, cele culese din flora sălbatică nu sunt afectate de îngrășăminte și pesticide. În plus, acestea conțin numeroase vitamine și minerale, având un gust aromat și picant în comparație cu plantele de cultură. Uleiurile esențiale din conținut, și aromele au un efect benefic asupra metabolismului: flora sălbatică stimulează digestia, are un efect detoxifiant în sânge și unul diuretic.
Calitatea plantelor din flora sălbatică
Calitatea plantelor din flora sălbatică depinde de locul din care sunt recoltate, de aceea se recomandă să evitați zonele intens circulate, cele în care sunt plimbați câinii sau parcurile din orașe. O condiție esențială pentru recoltarea de plante din flora sălbatică este cunoașterea acestora pentru a nu vă pune sănătatea în pericol în cazul confuziei cu plante otrăvitoare. Mulți cunoscători de plante oferă ture organizate pentru culegerea plantelor. Nu uitați că și flora sălbatică este expusă condițiilor de mediu, de aceea se recomandă să spălați foarte bine plantele înainte de a le consuma. Le puteți prepara prin fierbere sau le puteți consuma crude. Frunzele sunt perfecte pentru salate sau garnituri. De asemenea, florile multor plante pot fi folosite pentru ornarea salatelor și supelor.
Calendarul de culegere de plante din flora sălbatică
Planta | Efect | Partea folosită și perioada de culegere | Utilizare |
---|---|---|---|
Păpădie | Tratarea tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncare, stimularea fluxului biliar | Frunze: Martie- Aprilie Flori: Aprilie - Octombrie | Salate, ceaiuri |
Bănuței (părăluțe) | Benefic împotriva afecțiunilor intestinului gros și a căilor respiratorii | Frunze, flori: tot anul | Salate |
Leurda | În medicina populară este folosită pentru tratarea arteriosclerozei, a hipertensiunii și a afecțiunilor intestinale | Frunze: Martie- Aprilie, bulb: Mai-Februarie | Pastă de leurdă, salate, supe, tinctură |
Vinarița | Folosit în medicina populară împotriva situațiilor de nervozitate, afecțiuni ale stomacului, intestinului, ficatului și bilei | Plante tinere: Martie-Mai | Ceaiuri |
Năsturel | În cazul afecțiunilor hepatice și biliare, a tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncare | Frunze, plante tinere: tot anul | Salate crude, pe tartine, dressing |
Lintiță | Compoziția de aminoacizi este asemănătoare celei din boabele de soia. Bogate în minerale elementare | Întreaga plantă de-a lungul întregului an | Salate, pastă de lintiță |
Urzica | Împotriva durerilor reumatice, a gutei, a afecțiunilor hepatice și biliare | Frunze: Februarie- Noiembrie, semințe: Iulie-Septembrie | Mâncare de urzică, supe, suc proaspăt presat, ceaiuri |
Coada șoricelului | Stimulează metabolismul, tratarea afecțiunilor stomacale, intestinale și biliare | Frunze: Martie- Mai, flori: Iunie-Octombrie | Salate, condiment, ceaiuri |
Lamium | Acțiune pozitivă asupra organelor aparatului urinar, a pielii și a stomacului; împotriva durerilor menstruale | Martie–Mai | Salate, supe |