Perioada sărbătorilor vine cu pregătiri intense în goana tradițională după cadouri, decorațiuni și activități de iarnă. Există însă anumiți factori care pot afecta modul în care ne bucurăm de sărbători, precum singurătatea sau dificultățile de reunire cu cei dragi. Mai mult, regulile și așteptările nerealiste față de modul în care trebuie petrecute sărbătorile și modul în care interpretăm circumstanțele influențează capacitatea de a simți bucurie și împlinire. Dacă adăugăm la acestea și pre-existența altor probleme de sănătate, perspectiva de a petrece singur sărbătorile în mod plăcut devine o provocare – dar nu una imposibilă!
Iată câteva recomandări pentru a transforma sărbătorile într-o perioadă plăcută, de refacere și reconectare spirituală și socială:
- Schimbați perspectiva. A fi singur de sărbători nu înseamnă izolare în casă și nici faptul că nu sunteți îndrăgit și apreciat, chiar dacă cercul de prieteni nu vă este accesibil în zilele semnificative. A fi singur de sărbători poate însemna, dacă alegeți această perspectivă, un câștig de libertate: aceea de a vă face propria rutină de sărbători și de a petrece tihnit sau aventuros, făcând activitățile cele mai plăcute, departe de obligații sau cutume sociale. A te simți bine cu tine, făcând lucrurile independent, este o artă.
- Combateți demotivarea. Într-un grup, persoanele se motivează reciproc pentru a face anumite activăți: pregătiri culinare, decorarea casei, împachetarea de cadouri. Atunci când sunteți singur, este important să vă planificați acțiunile: începeți prin a scrie o listă cu ceea ce vă propuneți să faceți pentru a vă crea atmosfera de sărbătoare.
- Mențineți contactul cu prietenii, rudele, vecinii sau cunoscuții mai apropiați: trimiteți mesaje personalizate, sunați-i pentru a le transmite cele mai bune urări sau surprindeți-i cu clasicele scrisori. Singur acum nu înseamnă complet singur.
- Oferiți-vă serviciile: faceți voluntariat. Bucuria se înmulțește atunci când o dăruim.
- Țineți-vă ocupat: fie că este vorba de un hobby sau de o activitate casnică, implicarea va face ca timpul să treacă mai ușor. O alternativă mai pasivă este să urmăriți serialele pe care doreați să le vedeți, dar nu ați avut timp.
- Programați-vă o excursie de o zi. Veți avea prilejul pentru comunicare deoarece veți interacționa, inevitabil, cu alte persoane care fac același drum ca dumneavoastră sau care împărtășesc aceleași pasiuni.
- Conectați-vă la semnificația spirituală a sărbătorii – mergeți la biserică, meditați sau rugați-vă.
Faptul de a fi singur de sărbători nu scade valoarea unei persoane. Tratați-vă, așadar, la fel cum ați primi un oaspete drag, cu generozitate, creând în spațiul dumneavoastră confort și bucurie!