Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Obiceiuri sănătoase pentru creier

16 Jul. 2021
Obiceiuri sănătoase pentru creier

Stilul de viață este ansamblul de alegeri cotidiene, întotdeauna cu efecte asupra sănătății. Fiecare om are control asupra comportamentului său și poate alege să facă o serie de activități benefice pentru creier și confirmate științific, pentru care, ajuns la vârsta a treia, își va mulțumi că le-a întreținut. 

Vă invităm să parcurgeți lista de mai jos și să alegeți pentru început una dintre ele (căci schimbările durabile încep cu pași mici), pe care sunteți dispuși să o introduceți în rutina zilnică sau săptămânală:

1. Faceți mișcare!

Atunci când vă antrenați corpul, scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Fie că e vorba de aerobic, înot, dans sau stretching, de mersul pe bicicletă sau pe jos, creierul este stimulat prin activitatea de coordonare a mâinilor și picioarelor.


2. Socializați!

Chiar dacă pandemia de coronavirus ne obligă la distanțare fizică, socializarea este posibilă în condiții adecvate. În plus, seniorii care au o rețea mai largă de prieteni au risc mai scăzut de a dezvolta sentimente de singurătate, acestea din urmă fiind asociate cu un declin cognitiv mai rapid. În cadrul socializării sunt incluse, pe lângă întâlniri, vizite și ieșiri, convorbirile telefonice, discuțiile prin e-mail sau scrisorile, precum și înscrierea la diferite cluburi de activităţi.


3. Mâncați alimente sănătoase pentru creier!

Introduceți zilnic alimente precum: fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe. Înlocuiți produsele nocive, de patiserie sau fast-food, cu o gustare bogată în antocianine, antioxidanţi care dau culoare roşu, mov şi violet fructelor şi legumelor.


4. Stimulați-vă mintea!

Acest lucru se referă nu atât la a rezolva sudoku sau integrame, cât la a continua să învățați lucruri noi, deoarece astfel creierul este stimulat să își dezvolte conexiunile neuronale. Învățați o limbă străină, citiți o carte care vă provoacă imaginația, urmați un curs, apucați-vă de un nou hobby.


5. Odihniți-vă!

Somnul odihnitor facilitează procesarea informațiilor, învățarea și stabilizarea amintirilor. Se recomandă ca un adult să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte.


6. Relaxați-vă!

Practicați mindfulness-ul și tehnici de relaxare. Stresul scurtează telomerii, acele secțiuni ale cromozomilor asociate cu îmbătrânirea, iar schimbările hormonale specifice afectează capacitatea creierului de a face față toxinelor.

Începeți cu o activitate fezabilă, care vă stimulează fără să vă descurajeze. Spre exemplu, în loc de a vă propune să mergeți zilnic la sală, puteți începe prin a efectua scurte plimbări zilnice. Pe măsură ce vă obișnuiți, puteți introduce și alte activități.

Sănătatea stă în obiceiurile mici!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități