Sănătatea microbiomului intestinal, care constă din trilioane de microorganisme precum bacterii, viruși, ciuperci și alți microbi, joacă un rol crucial în sănătatea generală a unei persoane. Acesta este unul foarte variat: de la digestie si absorbţia nutrienţilor la susţinerea sistemului imunitar, reglarea procesului inflamator şi chiar influenţarea sănătăţii mintale şi a maladiilor degenerative. Se pare, însă, că anumite microorganisme ce fac parte din flora intestinală contribuie inclusiv la menţinerea densităţii osoase şi la prevenirea osteoporozei.
Axa intestin – schelet
În afară de axa intestin – creier, o echipă de oameni de ştiinţă de la universităţi renumite din Statele Unite ale Americii a descoperit că există şi o legătură directă între microbiomul intestinal şi oase. Astfel, microbiomul are un rol important în absorbția nutrienților, inclusiv minerale esenţiale pentru sănătatea şi menținerea densității oaselor, cum ar fi calciul și magneziul. Unele bacterii intestinale sunt implicate în metabolizarea acestor minerale, făcându-le mai biodisponibile pentru absorbţie şi utilizare optimă de către organism. De exemplu, o bacterie din microbiomul intestinal numită Faecalibacterium prausnitzii este implicată în formarea oaselor și produce acid butiric, ce poate ajuta la reglarea metabolismului osos.
Pe de altă parte, au fost descoperite două tipuri de bacterii, asociate cu scăderea densităţii osoase şi o mai mare predispoziţie, în special la persoanele vârstnice, de a dezvolta osteoporoză. Abundența bacteriei Akkermansia muciniphila la nivel intestinal a fost asociată cu o suprafaţă osoasă mai mică, aceasta având şi un rol în controlul obezităţii. Bacteria Clostridiales are niveluri mai ridicate în intestinul persoanelor cu activitate fizică mai scăzută și cu un aport de proteine în alimentaţie mai scăzut, fiind întâlnită şi în cazul participanţilor cu o densitate osoasă scăzută. De asemenea, bacteriile Clostridiales contribuie la creşterea unui anumit tip de inflamaţie, care poate avea efecte dăunătoare asupra celulelor osoase.
Cum susţinem un microbiom intestinal echilibrat?
Tot mai multe studii confirmă potenţialul modulator enorm al microbiomului intestinal. Aşadar, cercetătorii şi medicii caută soluţii ce ţin atât de stilul de viaţă, prin recomandarea de mişcare fizică şi aderenţa la o alimentaţie bogată în fibre naturale, vitamine şi minerale, cât şi de dezvoltarea unor suplimente alimentare pe bază de sinbiotice (prebiotice şi probiotice), ce pot susţine echilibrul microbiomului. Formularea optimă, dedicată sistemului scheletic, va putea funcţiona şi ca o metodă de prevenţie a osteoporozei.