Omul contemporan – fără timp liber și plin de griji – deși încearcă să mănânce sănătos, face totuși alegeri care îi pot afecta grav sănătatea. În primă etapă renunță la timpul liber și ulterior, renunță la somn. Indiferent că este vorba despre insomnie din diverse cauze, despre lucrul în tură de noapte, despre noaptea petrecută pe o rețea de socializare sau într-un club, lipsa somnului afectează grav sănătatea.
Sănătatea se măsoară și cu unități mici, cum ar fi activitățile de zi cu zi. Să reflectăm asupra unei întrebări: ce alegem<!--td {border: 1px solid #cccccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->insulină, și conduc, în timp, la instalarea diabetului zaharat. mai des – să nu dormim o noapte sau să nu mâncăm nimic o zi întreagă?
O NOAPTE ALBĂ ECHIVALEAZĂ CU ȘASE LUNI DE CONSUM EXGERAT DE GRĂSIMI
Cercetările au arătat că deficiența de somn și o dietă bogată în grăsimi afectează sensibilitatea la insulină, și conduc, în timp, la instalarea diabetului zaharat. Deși acest lucru era cunoscut deja, nu se știa cu exactitate care dintre cei doi factori duce la o rezistență mai severă la insulină.
Lipsa somnului crește mai mult rezistența la insulină și riscul de diabet decât o dietă nesănătoasă
Un studiu publicat de cercetătorii americani a descoperit echivalența dintre cei doi factori de risc pentru diabet: o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca și șase luni de alimentație bogată în grăsimi. Această cercetare demonstrează importanța somnului în reducerea riscului de diabet și obezitate.
Lipsa somnului și riscul de cancer
Între lipsa somnului și unele tipuri de cancer (cancerul de sân, de prostată și colorectal), există o relație demonstrată științific prin numeroase studii. Lipsa somnului favorizează inflamația cronică și afectează sistemul imunitar. În plus, hormonul melatonină – ce se secretă în timpul somnului – este singurul antioxidant secretat de organism, are efecte antiinflamatoare și ajută la prevenirea degenerării celulare. Aceste modificări biologice, ce apar în lipsa somnului, pot conduce la dezvoltarea cancerului.
Alte modificări patologice induse de lipsa somnului
Lipsa somnului produce, desigur, și alte modificări patologice grave în organism. Lipsa somnului vă poate afecta gândirea, eficiența la locul de muncă, și starea de spirit. Poate să conducă la tulburări severe de depresie sau anxietate, la creșterea poftei de mâncare, creșterea în greutate și obezitate, dislipidemie, afectarea ficatului, boli de inimă, hipertensiune, dezechilibre hormonale (ale hormonilor hipofizari, tiroidieni, și ale cortizolului, în special).
O ZI DE POST NEGRU POATE ECHIVALA CU ȘASE LUNI DE DIETĂ
Postul negru este un tratament străvechi practicat cu succes până în prezent și care ar trebui privit ca o nouă terapie pentru bolile grave ale societății noastre, în care oamenii din ce în ce mai tineri sunt afectați de hipertensiune, diabet, obezitate, cancer, boli autoimune, sau boli psihice.
Un post negru periodic ajută la restabilirea sănătății
În lipsa hranei, corpul reacționează mai bine decât în cazul excesului de mâncare sau lipsei somnului.
Dacă o noapte fără somn ne poate afecta grav sănătatea, o zi întregă fără mâncare ne poate ajuta să o restabilim. Principiul unui post negru este simplu: în lipsa hranei, corpul uman se hrănește din rezervele de glucoză și lipide. Stoparea digestiei ajută organismul să se concentreze asupra altor procese necesare vindecării bolilor: detoxifierea și regenerarea celulară.
Un post negru ameliorează sănătatea inimii și a creierului și previne diabetul
Dacă o noapte albă crește rezistența la insulină, o zi de post negru îmbunătățește sensibilitatea la insulină, și scade riscul de diabet. Postul negru produce o resetare metabolică și imunitară importantă, fiind benefic în toate afecțiunile inflamatorii, degenerative și alergice, în boli hepatice și cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii de la National Institute Of Aging SUA, au descoperit că persoanele care nu consumă niciun fel de aliment timp de o zi – sau două – beneficiază de un efect de protejare a creierului, precum și de scădere a riscului pentru boli degenerative neurologice, precum demența Alzheimer sau boala Parkinson.
Un post negru poate vindeca și preveni cancerul
Postul alimentar asociat cu postul negru intermitent are un efect de reducere a riscului de dezvoltare a cancerului. Efectele sunt mult mai pronunțate în cazul formelor de cancer hormono-dependente, și în cazul prevenirii cancerului la persoanele cu factori de risc – postul negru induce reversibilitatea fazei de inițiere a carcinogenezei.
În afara beneficiilor postului negru, pentru menținerea sănătății este foarte important ca persoana să aibă o alimentație corectă: hrană moderată cantitativ sau ușor redusă, sănătoasă, bio, nerafinată, neprocesată, nemodificată genetic.
Cheia sănătății este ECHILIBRUL
Nici lipsa somnului, nici lipsa mâncării pe termen lung, și nici excesul acestora nu sunt benefice pentru sănătate.
Cheia sănătății este echilibrul.
Pentru a fi sănătos, omul trebuie să aibă grijă atât de trup – să mănânce sănătos și cu moderație, să fie activ fizic, să doarmă la timp – cât și de minte si de suflet – să gândească corect, să iubească necondiționat, și să învețe să ierte.
Dr. Mariana OLINGHERU
Medic specialist Medicină de Familie