Potrivit informatiilor oferite de Organizatia Natiunilor Unite, pe plan mondial, numarul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor. Din 6.974.036.375 de oameni, 3.517.255.725 sunt barbati si 3.456.780.650 femei (informatii din anul: 2011). Cauza principala a dezechilibrului este raportul numeri al sexelor la nastere. La 100 de fete nascute, se nasc 107 baieti.
Asteptarile varstei in functie de sex
Odata cu inaintarea in varsta, aceasta relatie se schimba, deoarece speranta de viata a barbatilor este mai mica decat cea a femeilor. In populatiile ‚imbatranite’, cu un numar relativ mare de persoane de varsta a treia- cum sunt populatiile tarilor europene – numarul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor.
In populatiile cu sperante de viata mai mica –fapt ce cantareste mai mult – si fertilitate mai mare, numarul persoanelor tinere este mai mare. Persoanele tinere reprezinta baza cea mai mare a piramidei demografice din tarile in curs de dezvoltare. In aceste grupe de varsta tanara, numarul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor.
„Lipsa" femeilor – efectul discriminarii
Discriminarea fetelor si a femeilor prezenta in anumite regiuni conduce la un dezechilibru major intre numarul femeilor si numarul barbatilor. Spre exemplu in Asia, numarul barbatilor este mult mai mare. Statistic vorbind, in India, sexul copiilor nascuti se imparte dupa cum urmeaza: 100 de nasteri de sex feminin corespund unui numar de 102 de nasteri de sex masculin.
Ca si in trecut, nasterea unei fete este considerata o povara in India, in special de parinti deoarece acestia trebuie sa suporte costurile zestrei odata cu nunta fetei. Astfel, multi parinti prefera sa intrerupa sarcina pentru a evita nasterea unei fete. Numarul fetelor care sufera de malnutritie este mai mare decat cel al baietilor, acestia din urma se bucura de o asistenta medicala mai buna.