Plăcerile de zi cu zi ale oamenilor - activitățile cu impact pozitiv - pot îmbunătăți performanţa cognitivă și concentrarea. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din spatele Mindwatch, un algoritm care analizează activitatea creierului uman în baza datelor colectate prin intermediul unui dispozitiv purtabil, neinvaziv, care poate monitoriza activitatea cerebrală.
Undele cerebrale, performanţa cognitivă şi tehnologia
Impulsurile electrice produse de creier ca urmare a activității neuronale se numesc unde cerebrale. Acestea au cinci tipuri de frecvenţe specifice anumitor stări de activitate: de la 0,5-4 hertzi, în starea de somn (unde Delta) şi până la 12-35 şi peste 35 de hertzi în stări precum: anxietate, atenţie, activitate mentală şi concentrare (unde Beta şi Gamma).
În studiul Mindwatch, publicat în Nature Scientific Reports, participanţii au purtat brățări de monitorizare a pielii și benzi pentru cap, de monitorizare a activităţii cerebrale, şi au efectuat teste cognitive în timp ce ascultau muzică, beau cafea sau miroseau diferite parfumuri. Pentru etapa de control, s-au efectuat testele fără niciunul dintre stimuli.
Algoritmul Mindwatch a observat că anumiţi stimuli au declanșat o activitate crescută a undelor cerebrale de tip beta, indicând o stare asociată cu performanța cognitivă de vârf. Acesta a dezvăluit că muzica și cafeaua au acţionat pozitiv asupra activităţii cerebrale, determinând o „stare de spirit” fiziologică ce a crescut performanța în cadrul exercițiilor de memorie. Parfumul a avut însă, un efect modest.
Cel mai interesant este faptul că s-a prevăzut studierea impactului a trei tipuri de muzică asupra activităţii cerebrale: muzică energetică și relaxantă, familiară fiecărui participant, precum și muzică nou-generată de către inteligenţa artificială (AI), care reflecta gusturile acestuia. Muzica energetică a stimulat performanţa cognitivă mai mult decât cea relaxantă, însă muzica generată de AI a avut cel mai intens efect asupra funcțiilor cerebrale, participanţii obţinând cele mai bune rezultate la testele de memorie.
Cum va putea optimiza tehnologia activitatea cerebrală în viitor
Cercetătorii sunt de părere că este necesar să se monitorizeze impactul negativ al factorilor zilnici de stres asupra funcției cognitive. Acest lucru va putea permite fiecărei persoane să detecteze mai rapid momentele de stres şi deconectare cognitivă. Astfel, tehnologii precum Mindwatch vor putea susţine alegerea unor stimuli plăcuţi şi siguri, precum muzica, pentru a determina frecvenţe cât mai înalte ale undelor electromagnetice din creier şi a ajuta oamenii să se simtă mai bine şi să fie mai concentraţi la muncă sau la şcoală.