Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mituri și adevăruri despre mahmureală (care îţi pot salva viaţa)

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 09 Nov. 2023
Mituri și adevăruri despre mahmureală (care îţi pot salva viaţa)

Consumul excesiv de alcool are efecte nocive asupra organismului, începând cu starea de confuzie şi culminând cu metabolizarea alcoolului, care cauzează eliberarea de substanţe toxice de către pancreas. După un episod de consum excesiv de alcool, corpul are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a elimina alcoolul din sânge, a se rehidrata, a-şi vindeca ţesuturile iritate şi a normaliza activitatea cerebrală şi imunitară. La câteva ore după ce aţi băut, efectele consumului se simt cel mai intens şi includ: durere puternică de cap, oboseală, gură uscată, stare de greață - într-un cuvânt: mahmureală.

Unele mituri despre mahmureală pot fi mai nocive chiar decât consumul de alcool. Care sunt acestea şi care este adevărul?

Mit – Cui pe cui se scoate

Unele persoane cred că dacă mai beau un pahar de alcool dimineaţa, se vor simţi mai bine. Adevărul este că efectele adverse ale consumului de alcool se resimt cel mai intens atunci când metabolizarea sa este pe final. Cu cât se amână acest moment, cu atât se amână şi simptomele. Pe de altă parte, consumul constant de alcool poate fi un semn de alcoolism şi trebuie investigat medical.

Mit – Pastila de durere înainte de somn previne mahmureala de dimineaţă

Riscuri: alcoolul este hepatotoxic, iar asocierea cu analgezicul poate conduce la insuficienţă hepatică. Antiinflamatoarele nesteroidiene împreună cu alcoolul pot irita stomacul. Aşteptaţi până a doua zi, înainte de a vă administra orice medicament, inclusiv suplimente alimentare pe bază de plante.

Mit – Numai bărbaţii suferă de mahmureală

 De fapt, volumul de sânge şi apă din corpul uman influenţează momentul în care volumul de alcool devine periculos. Aşadar, dacă o femeie cu o greutate de 50 kg şi un bărbat de 80 kg vor consuma aceeaşi cantitate de alcool, femeia va resimţi mai rapid efectele sale. Băuturile închise la culoare declanşează o mahmureală mai puternică din cauza compușilor congenerici, produși în timpul procesului de fermentație. De asemenea, nu contează ordinea în care se consumă diferite tipuri de băuturi alcoolice: bere, vin, vodkă, lichior, ci volumul de alcool pe care acestea îl conţin.

Mit – Mâncarea grasă după băutură previne mahmureala. Este o greşeală care poate duce la insomnie şi probleme digestive. În plus, alcoolul este un degresant puternic, aşadar grăsimea nu va ajuta, mai ales după ce aţi consumat alcool. Experţii sugerează consumul de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi înainte a bea, pentru a încetini absorbţia de alcool în sânge.

Mit sau adevăr – O ceaşcă de cafea la micul dejun te scapă de efectele alcoolului. Depinde de simptome: cafeaua la micul dejun poate reduce durerea de cap, însă poate irita stomacul. Beţi apă şi băuturi cu electroliţi (săruri minerale).

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități