Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mierea – remediu miraculos

20 Jan. 2016
Mierea – remediu miraculos

Grecii stiau sa aprecieze cu adevarat mierea, deoarece potrivit mitologiei, zeii ii datorau acesteia nemurirea. Apreciem mierea datorita gustului deosebit si al efectelor pe care le are impotriva racelii. De curand, oamenii de stiinta au studiat efectul medical al mierii, iar rezultatele s-au dovedit surprinzatoare: mierea este deosebit de benefica in tratarea ranilor si a infectiilor.

Mierea este sanatoasa?

Potrivit mitologiei grecesti, zeitatile datoreaza mierii nemurirea lor. Odin, zeul suprem din mitologia nordica, datora mierii forta si intelepciunea de care dadea dovada. Hipocrate, medicul antichitatii cunostea efectele antipiretice ale mierii, pe care o folosea des si in tratarea ranilor.

Din punct de vedere chimic, mierea este solutie suprasaturata de zahar: respectiv 80 % zahar, respectiv fructoza si dextroza si 20% apa. Asadar care sunt substantele cu efect curativ?

Mierea vindeca ranile

Bio-chimistul Peter Molan din cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda a descoperit ca mierea poate combate in jur de 60 de tipuri de bacterii, printre care unele deosebit de periculoase precum Staphylococcus aureus. Bacteriile rezistente impotriva antibioticelor sunt distruse prin aplicarea unui strat de mierea. In numeroase clinici, pacientilor care au suferit plagi, li se aplica pansamente cu miere.

Cercetatorii sunt de parere ca efectul anti-microbian al mierii se datoreaza enzimelor produse de albine. Mierea isi mentine aceasta proprietate curativa numai daca nu este tratata termic. Cantitatea mare de zahar din miere conduce la extragerea apei necesara bacteriilor pentru a supravietui. Un alt ingredient important este si peroxidul de oxigen care combate micro-organismele. Peroxidul de oxigen se formeaza dintr-o enzima, atunci cand mierea este dizolvata si se mentine la concentratie inalta timp de 24 de ore.

Mierea impotriva racelilor si a afectiunilor gastrice

Laptele cu miere sau ceaiul cu miere se numara printre remediile naturiste impotriva durerile de gat. Nectarul de albine contine aproximativ 180 de substante secundare. Printre cele mai importante se numara inhibina, substanta inhibatoare precum flavonoidele. Printre cei mai importanti micronutrienti care se regasesc in miere, amintim pinocembrina, un antibiotic termostabil si acidul cafeic. Acesta din urma are efect inhibator impotriva infectiilor. Se explica astfel efectul benefic pe care il are laptele cald cu mierea, atunci cand suferim de dureri in gat. Mierea contine si alte flavonoide benefice impotriva virusilor. In prezent, acestea sunt testate pentru a stabili daca prezinta si proprietati impotriva cancerului.

Acetilcolina este o alta substanta importanta, un compus azotos, cu efect pozitiv asupra activitatii inimii. Aceasta reduce bataile inimii, largeste vasele coronariene ingustate, reducand astfel tensiunea. Mierea sau ceaiul in care dizolvati mierea nu trebuie sa fie foarte calde. La o temperatura de peste 40 grade, aceasta isi piere proprietatile benefice. Asadar, lasati ceaiul sau mierea sa se raceasca inainte de a adauga mierea. De asemenea, puteti consuma mierea separat de ceai sau lapte.

Mierea, aliment delicios

Gustul delicios al mierii se datoreaza in buna masura continutului de zahar. Insa acest zahar este valoros: in special cantitatea mare de fructoza (aproximativ 40%) si dextroza (peste 30%) asigura energia necesara organismului si mentine functia corpului. Astfel, impreuna cu substantele active din miere, va mentineti conditia si concentrarea.

Mierea contine aproximativ 120 de substante aromate care ii confera gustul tipic, variat, in functie de plate. Daca observati ca mierea s-a cristalizat, o puteti incalzi intr-o baie de apa calda. Aceasta va redeveni lichida. Evitati insa incalzirea acesteia la temperaturi de peste 40°C, deoarece isi va pierde proprietatile curative

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități