Zile mai scurte, vreme urata- odata cu inceperea sezonului rece creste si importanta mierii ca preparat terapeutic. Dizolvata in ceai sau lapte cald, mierea alina simptomele racelii precum tusea si nasul congestionat si confera o senzatie placuta de caldura in tot organismul.
Mierea reflecta culorile toamnei – fie ca optam pentru mierea maronie de flori de castane, mierea rosiatica obtinuta din Calluna vulgaris (iarba neagra) sau mierea neagra de brad. Toate se remarca printr-un gust intens, specific.
Potentialul culinar al mierii este subestimat la nivel mondial. Datorita varietatii deosebite a sortimentelor de miere, posibilitatile de folosire a mierii sunt aproape nelimitate: de la gustarile usoare de primavara la preparatele festive servite iarna. Mierea este apreciata atat ca aliment, ca elixir cat si ca preparat cu proprietati terapeutice. Grecii au invatat inca din Antichitate sa aprecieze mierea. Potrivit mitologiei grecesti, zeii isi asigurau nemurirea prin miere. In prezent mierea este apreciata pentru gustul deosebit si pentru proprietatile sale cu care ne aparam impotriva racelilor. Studiile de specialitate desfasurate in anii recenti au demonstrat ca mierea este benefica atat impotriva infectiilor cat si pentru vindecarea ranilor.
Cat de sanatoasa este mierea?
Potrivit mitologiei grecesti, zeitatile datoreaza mierii nemurirea lor. Odin, zeul suprem din mitologia nordica, datora mierii forta si intelepciunea de care dadea dovada. Hipocrate, medicul antichitatii cunostea efectele antipiretice ale mierii, pe care o folosea des in tratarea ranilor. Din punct de vedere chimic, mierea este solutie suprasaturata de zahar: respectiv 80 % zahar, respectiv fructoza si dextroza si 20% apa. Asadar care sunt substantele cu efect curativ?
Mierea trateaza ranile
Bio-chimistul Peter Molan din cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda a descoperit ca mierea poate combate in jur de 60 de tipuri de bacterii, printre care unele deosebit de periculoase precum Staphylococcus aureus. Bacteriile rezistente impotriva antibioticelor sunt distruse prin aplicarea unui strat de mierea. In numeroase clinici, pacientilor care au suferit plagi, li se aplica pansamente cu miere.
Cercetatorii sunt de parere ca efectul anti-microbian al mierii se datoreaza enzimelor produse de albine. Mierea isi mentine aceasta proprietate curativa numai daca nu este tratata termic. Cantitatea mare de zahar din miere conduce la extragerea apei necesara bacteriilor pentru a supravietui. Un alt ingredient important este si peroxidul de oxigen care combate micro-organismele. Peroxidul de oxigen se formeaza dintr-o enzima, atunci cand mierea este dizolvata si se mentine la concentratie inalta timp de 24 de ore.
Mierea impotriva racelilor si a problemelor intestinale
Lapte cu mierea, sau chiar mai bine ceaiul cu miere se numara printre cele mai vechi remedii naturiste impotriva durerilor de gat. Nectarul albinelor contine aprox. 180 de substante adiacente, dintre care amintim inhibina –substanta cu actiune bactericida. Dintre substantele importante mentionam si pinocembrina, un antibiotic termostabil si acidul cafeic. Acesta din urma inhiba dezvoltarea infectiilor. Acesta este motivul pentru care laptele amestecat cu miere are un efect calmant impotriva durerilor de gat. Celelalte flavonoide care se regasesc in miere, au puterea de a combate virusii si chiar cancerul.
Acetilcolina, o alta substanta importanta constituie un compus al nitrogenului, care are efecte benefice asupra activitatii cardiace, reusind sa reduca numarul batailor inimii, sa dilate vasele coronariene, sa reduca tensiunea si sa protejeze cordul. Laptele sau ceaiul nu trebuie sa aiba o temperatura mai mare de 40% pentru a nu distruge proprietatile mierii.
Gustul delicios
Gustul delicios al mierii se datoreaza continutul mare de zahar. Insa este vorba de zahar valoros: in special procentul mare de fructoza (de peste 40%) si glucoza (peste 30%) confera organismului energie si mentin functionarea organismului si capacitatea de concentrare.
Mierea contine in jur de 120 de arome, care pot sa difere in functie de plante. Mierea cristalizata isi reia forma lichida daca introduceti borcanul de miere in apa calda. Nu incalziti mierea la peste 40°C deoarece isi va pierde proprietatile terapeutice.