Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mersul desculţ – un trend sau o terapie?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 25 Oct. 2023
Mersul desculţ – un trend sau o terapie?

Mersul se învaţă desculţ şi, mult timp după aceea, copiii merg desculţi prin casă, în curte, pe plajă sau pe iarbă. Pe măsură ce creştem, încălţămintea devine noua regulă, datorită protecţiei şi confortului oferite.

Un trend al celebrităților

Mersul desculţ este un trend în Statele Unite ale Americii, unde unele persoane celebre nu poartă încălţări atunci când merg pe stradă, influenţându-i şi pe alţii. Atentie însă, mersul desculţ pe asfalt nu aduce beneficiile mersului pe nisip, pe iarbă sau pe pământul curat, expunând persoanele la riscuri serioase pentru sănătate.

Mersul desculţ ca terapie

Întrucât tălpile încălţărilor sunt din ce în ce mai moi şi mai confortabile, musculatura picioarelor, a spatelui şi a abdomenului este doar parţial utilizată în timpul mersului. Pe de altă parte, mersul fără pantofi poate optimiza echilibrul, poate ajuta la ameliorarea durerii și poate duce la îmbunătățirea mecanicii șoldurilor, a genunchilor și a muşchilor spatelui şi abdominali datorită conşientizării modului în care piciorul calcă.

Mersul desculț stimulează ceea ce este cunoscut sub numele de împământare, creând o conexiune cu Pământul, datorită modului în care celulele noastre, specializate să conducă impulsurile electrice, comunică cu încărcătura energetică a Terrei. Acest fenomen conduce la diminuarea inflamaţiei din organism şi a durerii cronice, reducerea cortizolului, stimularea imunităţii şi la o calitate mai bună a somnului. Însă, acest lucru se poate întâmpla doar mergând desculţ pe suprafeţe naturale, nu pe asfalt.     

Riscurile mersului desculţ

Medicii podiatri recunosc beneficiile pentru sănătate ale mersului desculţ, în spaţii naturale controlate, însă avertizează că această practică are riscuri majore pentru sănătate: de la muşcături de insecte şi contactarea infecţiilor fungice şi bacteriene prin contactul direct cu pielea şi până la traumatisme cauzate de pătrunderea corpurilor străine: cuie, ace, cioburi de sticlă, scoici etc. De asemenea, mersul desculţ poate determina arsuri ale tălpilor determinate de suprafeţele fierbinţi şi dureri musculare. Cele mai vulnerabile persoane la riscurile mersului desculţ sunt cele cu pielea picioarelor uscată şi crăpată, dar şi bolnavii de diabet.

Ce să faceți pentru siguranță

Întotdeauna verificaţi terenul pe care veţi merge desculţ şi asiguraţi-vă că este vizibil curat, fără deşeuri umane sau animale. Spălaţi-vă picioarele, ştergeţi-le bine şi analizaţi cu atenţie suprafaţa tălpilor şi spaţiile interdigitale, după mersul desculţ, pentru a curăţa murdăria şi a observa eventualele obiecte străine prinse în piele. Purtaţi papuci în spaţiile comune de la piscine şi duşuri.  

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități