Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Meditatia – un sprijin pentru echilibrul hormonal

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 16 Jul. 2021
Meditatia – un sprijin pentru echilibrul hormonal


 

Diana Amza, Psihoterapeut

 

Echilibrul hormonal este important pentru starea generală de sănătate fizică dar și pentru cea psihologică, oglindindu-se în calitatea dispoziției, în nivelul de sensibilitate emoțională și în intensitatea răspunsurilor la evenimente. Stresul, de exemplu, crește secreția de cortizol, având efectele cele mai variabile: de la probleme gastro-intestinale sau cardio-vasculare, la cele imunitare și, nu în ultimul rând, hormonale. În plus, în cazul femeilor, oscilațiile hormonale lunare afectează nivelul de serotonină din creier, ceea ce duce la modificări bruște ale dispoziției, iritabilitate, insomnie, lentoare mentală sau fatigabilitate.

Meditația de tip mindful duce la scăderea nivelului de cortizol din sânge, existând o reducere semnificativă a acestuia chiar și atunci când este practicată pe termen scurt. În plus, meditația crește nivelul de serotonină, având un efect liniștitor și susținând schimbarea dispoziției.

Încearcă și tu - mindfulness de trei minute

Chiar dacă ritmul alert al activităților pare a nu permite meditația de durată mai lungă, vă puteți bucura de beneficiile sale practicând 3 minute de mindfulness cel puțin o dată pe zi, și în plus, ori de câte ori vă simțiti tulburați, stresați sau anxioși.

Minutul 1 - Începeți prin a închide ochii, inspirați adânc și observați senzațiile din corp (modul în care tălpile ating podeaua, atingerea hainelor,  emoțiile sau gândurile care apar, fără a le judeca sau a vă opri asupra lor). Observați aceste lucruri doar pentru 1 minut, apoi mutați atenția asupra respirației.

Minutul 2 - Observați aerul cum intră și iese prin nări, diferențele de temperatură ale aerului la inspir și expir, pieptul cum se ridică și se coboară în ritmul său. Dacă gândurile vă fură, observați acest lucru și reveniți blând la respirație.

Minutul 3 - Formulați în minte o intenție pozitivă. Atingeți zona inimii cu mâna și puneți în cuvinte ceea ce vă doriți, modul în care vreți să fiți, în ciuda contextului de viață care poate fi mai mult sau mai puțin dificil. Spre exemplu, o astfel de intenție ar putea suna așa: „Astăzi sunt calm(ă) și blând(ă) cu mine și cu ceilalți”. Deschideți ochii, mișcați ușor brațele și picioarele, apoi reveniți la activitățile care vă solicită atenția.

În încheiere, trebuie menționat faptul că meditația, prin efectele sale pozitive imediate dar și pe termen lung, poate deveni un refugiu, o strategie de a fugi de emoțiile dificile sau de problemele care își cer rezolvarea. Practicați meditația pentru a vă reechilibra emoțional, cu discernământ și abordați sursa problemelor în mod adecvat, fie ele de ordin psihologic, social sau medical.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități