Masajele au fost folosite in scopuri terapeutice in numeroase culturi, din cele mai vechi timpuri. Varietate de tehnici de masaj existenta in prezent - de la masaj traditional Thai, la reflexoterapie si chiar masaje exotice Lomi Lomi, este cu adevarat impresionanta. Masajele sunt folosite astazi atat pentru tratamentul bolilor fizice, cat si ca mijloc de relaxare psihica.
Actiunea masajelor
In functie de tipul de masaj, actiunea acestuia asupra organismului nostru poate fi foarte diferit. Punctul comun al tuturor formelor de masaj este ca pielea, musculatura si tesutul conjunctiv sunt influentate mecanic. Aceasta influentare se produce sub efectul presiunii, intinderii sau tractiunii.
Prin diferitele miscari pe care le aplica maseurul, este stimulata circulatia la nivelul pielii si a musculaturii. In plus, este stimulat metabolismul celular la nivelul tesuturilor, tensiunea si pulsul scad. In plus, masarea pielii si a musculaturii are un efect relaxant. Contractiile musculare pot fi diminuate cu ajutorul masajului, care poate calma si anumite dureri.
Masajul trebuie sa aiba un efect pozitiv nu doar asupra punctului masat, ci la nivelul intregului organism. Cu ajutorul asa-numitului arc reflex, efectul pozitiv trebuie sa fie resimtit si la nivelul organelor. Nu doar organismul, ci si psihicul trebuie sa resimta masajul ca pe o activitate relaxanta.
Cand este recomandat masajul?
Un masaj poate avea efecte pozitive in cazul in care va confruntati cu urmatoarele simptome:
- Dureri de spate si contractii in zona spatelui (daca suferiti de dureri de spate, prezentati-va mai intai la medic pentru stabilirea diagnosticului si adresati-va ulterior unui fizioterapeut calificat!)
- Probleme de circulatie
- Stres psihic
Masajul este cu atat mai eficient, cu cat organismul este incalzit usor in prealabil, fie intr-o baie calda, o sedinta la sauna sau prin impachetari cu argila.
Cand nu este recomandat masajul?
In general, masajele nu sunt recomandate atunci cand organismul se confrunta cu o infectie acuta. Printre simptomele tipice ale unei infectii se numara durerile, febra, inflamatiile, inrosirea zonei afectate, modificarea valorii leucocitelor. In prezenta unei infectii, organismul este supus deja unui factor de stres, iar masajul ar presupune suprasolicitarea corpului si ar inrautati tabloul clinic.
Masajul ar trebui evitat si in cazul bolilor de piele. Prin contactul zonei afectate cu uleiul de masaj, starea s-ar putea inrautati. De asemenea, masajul in timpul sarcinii este permis numai dupa consultarea medicului ginecolog, pentru a stabili formele de masaj potrivite.
In plus, in cazul in care va confruntati cu leziuni si rani deschise, evitati masajele pana la vindecare. Aplicarea de presiune asupra unui tesut deja traumatizat poate inrautati starea acestuia si poate fi contraproductiv.
Sfaturi pentru un masaj relaxant
Pentru un efect relaxant garantat al masajului, incercati sa creati o atmosfera calma, alegeti o muzica potrivita, aprindeti cateva lumanari. Relaxarea va fi mult mai simpla intr-o atmosfera placuta.
Iata cateva alte sfaturi care v-ar putea fi de ajutor:
- Partile corpului care nu sunt masate in acel moment trebuie acoperite cu un prosop pentru a nu se raci.
- Inainte de aplicarea pe piele, incalziti uleiul in palme, altfel contactul cu uleiul rece va fi neplacut.
- Masati intotdeauna in directia inimii – spre exemplu in cazul picioarelor, de jos spre solduri si nu invers.