Vacanța copiilor este în toi, la fel şi perioada preferată pentru concedii. Poate că unul dintre cele mai atractive locuri din țară pentru a vă petrece concediul de vară este litoralul Mării Negre.
Excelent! Câteva zile petrecute la malul mării nu reprezintă doar o modalitate de relaxare şi de reîncărcare cu energie, dar şi o oază de sănătate datorită multiplelor beneficii pentru corp şi minte, pe care marea le oferă.
Iată de ce să mergeți la mare anul acesta… şi anul viitor… şi tot așa
Apa Mării Negre face pielea mai frumoasă, tratează acnee, psoriazis, eczeme şi iritații cutanate, mici zgârieturi sau răni datorită mineralelor cu efect antiinflamator şi regenerant. Înotul şi exercițiile subacvatice în apa Mării Negre sunt benefice pentru sistemul osteo-muscular ameliorând dureri musculare şi articulare. Magneziul existent în apa mării calmează sistemul nervos, aducând echilibru psihic şi eliminând anxietatea. În același timp, înotul ca exercițiu fizic normalizează tensiunea arterială, induce o stare de bine, de relaxare şi un somn mai bun.
Aerosolii cu apă de mare, fie că beneficiați de ei în plimbările pe malul mării, dimineața devreme, ori la apusul soarelui, fie că faceți tratament în cadrul unui centru de balneofizioterapie, au efect antiinflamator și antiseptic la nivelul sinusurilor și căilor respiratorii, și aduc beneficii persoanelor cu astm bronșic şi alte afecțiuni respiratorii.
Protejați-vă corespunzător!
Întotdeauna aplicați cremă cu protecție solară cu minimum SPF 30 când vă expuneți la soare. Chiar şi atunci când înotați, fața, umerii şi brațele sunt expuse radiațiilor UV. Purtați ochelari de soare şi pălărie cu boruri largi. Soarele este şi el benefic pentru sănătate, însă în doze mici şi în afara intervalului orar 10.00-16.00.
Beneficiile talasoterapiei
Dr. Mariana Olingheru:
Talasoterapia reprezintă un plan integrat de terapie, prevenție și promovare a sănătății, care se implementează pentru indicații definite, în centre situate obligatoriu imediat lângă mare și cu participarea personalului expert calificat. Talasoterapia presupune utilizarea apei de mare, aerului de mare și a altor produse marine (algele marine, nisip și noroi marin), dar asociază și helioterapia (radiația solară) naturală și o serie de măsuri care pun accentul pe relaxare, nutriție sănătoasă și activitate fizică. Astfel, talasoterapia are rolul de a restabili sănătatea fizică, dar și echilibrul psihoemoțional. Principalele indicații ale talasoterapiei sunt afecțiunile reumatismale (artite, artroze), dermatologice (psoriazis, dermatite, acnee, eczeme), boli respiratorii cronice (astm bronșic, bronșită) ginecologice (dismenoree primară, boală inflamatorie pelvină), stres, oboseală fizică și psihică, tulburări de somn, tulburări legate de menopauză, contracturi musculare, accidentări sportive, convalescența după diferite boli.
Talasoterapia este contraindicată în bolile cardiovasculare (hipertensiune arterială, după infarct miocardic etc.) și trebuie evitată, de asemenea, în perioada acută a bolilor infecțioase, în hipertiroidie sau alergie la iod.
La noi în țară, talasoterapie se face la Techirghiol, Eforie Nord, Mangalia, precum și în diverse hoteluri de pe litoral.
Obiective turistice în România, la Marea Neagră
Găsirea unei activități atractive la malul mării este esențială, dacă înotul şi soarele nu sunt preferatele dumneavoastră. Așadar, iată ce mai puteți face pe litoralul românesc al Mării Negre.
- Vizitați stațiunile de pe litoral: Mamaia, cu promenada largă, telegondola şi terasele umbrite; Eforie Nord şi Eforie Sud, unele dintre primele stațiuni balneoclimaterice de la Marea Neagră; Costinești, preferata tinerilor; stațiunile din sudul litoralului: Olimp, Neptun, cu aerul lor aristocrat; Jupiter, Venus, Cap Aurora şi Saturn, cu multitudinea de hoteluri, pensiuni şi oferte de petrecere a timpului liber.
- Vizitați orașul Mangalia, unde veți găsi Muzeul de Arheologie Callatis, Muzeul Marinei, superba Moschee „Esmahan Sultan”, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, ridicat în anul 1575, zidurile cetății antice Callatis, o esplanadă umbrită pe faleza Mării Negre şi o patiserie cu preparate tătărăști delicioase!
- Vizitați orașul Constanța, unde veți putea petrece timp de calitate într-o zi înnorată sau în intervalul orar când razele soarelui sunt periculoase pentru piele şi ochi, 10:00-16:00. Luați-vă pălăria, ochelarii de soare, aplicați crema de protecție solară pe pielea expusă şi cutreierați Centrul Vechi, pe străduțele înguste ce duc spre Piața Ovidiu, unde se află statuia poetului Publius Ovidius Nasos, exilat în portul Tomis în anul 8 d. Hr. Aici veți găsi Moscheea „Carol I”, ce datează din anul 1913, cu priveliște splendidă din minaret, şi Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanța, puțin cam prăfuit şi având mare nevoie de intervenții, însă adăpostind exponate unicat şi extrem de interesante. Coborând spre mare, veți ajunge la Farul Genovez, la Acvariu şi la Cazino, aflat în proces de reabilitare, şi la promenadă ce invită la plimbare sau odihnă pe băncuțele umbrite. La întoarcerea spre oraș, puteți vizita Parcul Arheologic, frumos amenajat, şi Muzeul Marinei din Constanța, care expune, printre altele, faruri vechi ce au luminat țărmurile Mării Negre şi chiar o lentilă originală de far. Gustați produse de brutărie şi patiserie turcești de lângă Piața Griviței, apoi îndreptați-vă spre Muzeul de Artă, găzduit într-o splendidă clădire cu geamuri mari şi luminator. În partea cealaltă a orașului se află locul preferat al copiilor: Delfinariul, Microrezervaţia, Planetariul şi Clubul de echitație, unde puteți petrece cel puțin jumătate de zi bucurându-vă de vacanță.
- Mergeți să vă plimbați prin cele două păduri: Rezervația Naturală Hagieni, care se află în apropierea localității 2 Mai şi este o adevărată oază de natură a litoralului, cu două trasee turistice potrivite pentru întreaga familie şi Pădurea Comorova, situată în nordul stațiunii Neptun.
- Faceți baie în Lacul Techirghiol! În localitatea Techirghiol se află o plajă artificială, chiar pe malul celui mai mare lac salin din România, recunoscut pentru nămolul sapropelic cu proprietăți terapeutice pentru afecțiuni de piele şi boli reumatismale, endocrine, ginecologice şi altele. Apa are o concentrație atât de mare de sare, încât veți pluti. Trebuie să avansați puțin de la mal şi veți simți diferențele de temperatură ale apei şi de consistență a nămolului de pe fundul lacului.
Vacanță plăcută,
Echipa i-Tour