Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mâncatul intuitiv - un manifest împotriva dietelor

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 11 Nov. 2024
Mâncatul intuitiv - un manifest împotriva dietelor

CE ESTE MÂNCATUL INTUITIV?

Mâncatul intuitiv este o abordare bazată pe dovezi, a sănătății minte-corp creată de doi dieteticieni, Evelyn Tribole și Elyse Resch în 1995. Este un model neutru din punct de vedere al greutății, cu o scară de evaluare validată și peste 100 de studii până în prezent. Mâncarea intuitivă este o integrare dinamică între instinct, emoții și gândirea rațională. 

STIL DE VIAȚĂ, NU DIETĂ

Mâncatul intuitiv este practic un stil de viață bazat pe legătura dintre minte și corp. Deși pare un concept recent, al zilelor noastre, se referă de fapt la modul înnăscut de a ne hrăni, înainte de a exista atâtea diete, reguli și teorii privind alegerile noastre alimentare. Presupune eliberarea de principiile rigide și de gândirea „totul sau nimic”

Alimentația intuitivă este o călătorie spre descoperirea de sine, care te ajută să conectezi nevoile corpului și minții tale și să mănânci pentru plăcere și pentru sănătate.

CELE 10 PRINCIPII ALE MÂNCATULUI INTUITIV

Mâncatul intuitiv are la bază 10 principii formulate de cei 2 dieteticieni. Acestea te ajută să ai o relație sănătoasă cu mâncarea și se referă la:

  • lucrurile care te ajută să îți înțelegi mai bine corpul și să răspunzi la ce simte corpul tau
  • lucrurile care te ajută să elimini obstacolele care stau în calea armoniei dintre corp și minte

Iată care sunt cele 10 principii ale mâncatului intuitiv

  1. Respinge mentalitatea de dietă. Dietele de slăbit îți dau speranțe false și dacă nu slăbești vei simți că nu ești destul de conștiincios sau că ai făcut ceva greșit
  2. Recunoaște senzația de foame. Nu ignora senzația de foame atunci când apare, ca să nu ajungi la momentul foamei excesive, unde toate intențiile tale de a mânca moderat și conștient se vor pierde. Organizează-ți mesele astfel încât să nu lași mult timp între ele și să mănânci corect. Alege și alimentele sațioase (cele integrale, neprocesate, cele bogate în proteine, fibre, în volum și cele cu index glicemic scăzut) căci acestea satisfac foamea cu un număr redus de calorii și te ajută să mănânci mai puțin la următoarea masă.
  3. Fă pace cu mâncarea. Acordă-ți permisiunea necondiționată de a mânca. Sentimentele de privare se transformă în pofte greu de controlat.
  4. Uită de poliția Alimentară. Evită atitudinile radicale. Alungă gândurile că ești rău dacă ai mâncat ceva nesănătos sau bogat în calorii, acestea îți dau o permanentă stare de vinovăție.
  5. Învață când să te oprești din mâncat. Nu înfuleca, mănâncă încet, simte gusturile și bucură-te de experiența. Astfel vei asculta semnalele corpului care îți spun că nu îți mai este foame.
  6. Descoperă factorul de satisfacție. Nu ignora plăcerea și satisfacția pe care ți-o poate oferi alimentația. Acestea sunt daruri ale existenței. Mănâncă ce îți dorești, într-un mediu pozitiv și vei fi mulțumit și liniștit.
  7. Tratează-ți emoțiile cu blândețe. Nu te refugia în mâncare dacă te simți singur, anxios, plictisit, furios. Găsește altă cale să scapi de aceste emoții distructive.
  8. Respectă-ți corpul. Acceptă-te așa cum ești. Încearcă să te simți bine în corpul tău și ajută-l zilnic cu o alimentație curată și mișcare.
  9. Mișcă-te și simte diferența. Fă mișcare cât mai multă, din plăcere nu din obligație. Concentrează-te pe cum te simți când faci mișcare, nu pe arderea de calorii. Vei fi mai motivat să te dai jos din pat ca să alergi sau să înoți.
  10. Respectă-ți sănătatea. Nu trebuie să mănânci perfect tot timpul pentru a fi sănătos. Dar nu face din alegeri mai puțin sănătoase obiceiuri zilnice. Obiectivul mâncatului intuitiv este să progresezi, nu să devii perfect.

Beneficiile mâncatului intuitiv

Atunci când mănânci intuitiv și conștient nu te supraalimentezi, aduci organismului exact nutrienții de care are nevoie și te simți mai bine în corpul tău, simți că deții controlul emoțiilor și stima de sine crește, ai un grad mai mare de satisfacție și o motivație mai mare de a face efort fizic.

Adoptarea principiilor mâncatului intuitiv poate aduce beneficii semnificative pe termen lung, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru bunăstarea emoțională.

Atenționări

Mâncatul intuitiv este o abordare personală și poate necesită timp și practică pentru a deveni o modalitate naturală de a te hrăni. Fără o îndrumare adecvată, este foarte ușor să se interpreteze greșit senzațiile de foame și sațietate sau să nu se conștientizeze semnalele corpului. Acest lucru poate duce la mâncat excesiv sau la ignorarea foamei adevărate. 

Pentru anumite persoane cu condiții medicale sau nevoi dietetice specifice, mâncatul intuitiv poate să nu fie cea mai bună abordare. Aici intră persoanele cu diabet zaharat sau afecțiuni digestive, cele cu tulburări alimentare sau relații dificile cu mâncarea, persoanele care au anumite dependențe etc. Aceste persoane pot avea nevoie de o abordare mai controlată a alimentației și de îndrumarea unui specialist.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități