
Iarna şi-a intrat în drepturi, iar zilele reci şi nopţile lungi ne afectează buna dispoziţie. Supa ne încălzeşte nu doar trupul, ci şi sufletul, ne relaxează şi ne face să ne simţim mai bine, în special atunci când suntem bolnavi. Este nutritivă, bogată în legume, prebiotice şi lichide şi extrem de versatilă, putând fi preparată atât în variantă caldă, cât şi rece. Iată de ce şi cum să vă bucuraţi mai des de acest aliment minunat.
De ce şi cum să mâncăm mai multă supă
Majoritatea supelor conţin mai puţine calorii decât alte tipuri de mâncare gătită, datorită cantităţii mai mari de apă. Cu cât sunt mai bogate în legume, cereale integrale, leguminoase şi conţin carne slabă, dar cu conţinut mare de proteine, precum carnea de pui sau de curcan, cu atât supele contribuie la o senzaţie de saţietate care durează mult timp. Aceasta, datorită fibrelor alimentare şi proteinelor.
În timpul fierberii, o parte din vitaminele B şi C, solubile în apă, se pierd, însă vitaminele A, D, E şi K sunt mai stabile şi se păstrează fie în conţinutul solid, fie în supă. De asemenea, majoritatea mineralelor (potasiu, magneziu, calciu) sunt reținute în supă. Consumaţi şi partea lichidă, pentru a beneficia de toate mineralele din carne și legume.
Dacă doriţi să slăbiţi, puteţi înlocui clasica cină cu o supă de legume asezonată cu pătrunjel proaspăt, câteva felii de ridichi, puţină zeamă de lămâie sau o lingură de iaurt degresat. Atenţie, însă, la adaosul de orez şi paste făinoase, ce au o cantitate considerabilă de carbohidraţi şi pot anula efectul pozitiv asupra pierderii în greutate.
Supele cu o bază bogată în ceapă, praz şi tulpini de ţelină acumulează mult potasiu, ce contribuie la eliminarea de sodiu şi de exces de apă din organism. Acestea conţin multe fibre şi funcţionează ca prebiotice, cu beneficii pentru microbiomul intestinal şi efect antiinflamator. În plus, conferă un gust dulce şi o consistenţă cremoasă supei.
Atunci când suntem bolnavi, se recomandă consumul de supe calde, de pui. Ingrediente precum usturoiul, piperul, ardeiul iute sau ghimbirul au efecte antiinflamatoare şi funcţionează ca decongestionante naturale, iar temperatura înaltă a supei fluidizează şi ajută la eliminarea mucusului. De asemenea, căldura supei calmează durerea în gât şi oferă confort psihologic în timpul bolii, care poate fi benefic pentru recuperare.
Vara, puteţi înlocui supa caldă cu supă rece de roşii. Presăraţi deasupra puţin piper şi ghimbir ras, pentru o senzaţie răcoritoare. Încercaţi şi reţetele de Tarator, supa rece de iaurt cu castraveţi şi mărar, sau Šaltibarščiai, o supă lituaniană, răcoritoare şi bogată, de sfeclă roșie infuzată în kefir, cu ou fiert şi cartof.