Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Macese: bogate in vitamina C

16 Jun. 2014
Macese: bogate in vitamina C

Nu multor soiuri de fructe le-au fost dedicate poezii, insa macesul se numara printre cele norocoase. Generatii intregi de copii au invatat pe de rost versurile de la mijlocul secolului 19, apartinand poetului Heinrich Hoffmann despre „Omuletul din padure“ care se acopera cu mantia purpurie incepand de la sfarsitul verii pana iarna tarziu, la marginile padurilor si in arboreti. Omuletul oval, micut si rotunjit nu este altul decat fructul comestibil al diferitelor soiuri de trandafiri: salbatici, urcatori sau maces, a caror tulpina poate atinge inaltimi de pana la trei metri si care infloresc in luna iunie, in culori ce pot varia de la alb la roz. Macesul are nenumarate denumiri populare: maracinele cioarei, scorus nemtesc, trandafir de camp etc.

Macesele sau ceaiul de macese poate revigora un sistem circulator obosit. Acest fapt le era cunoscut chiar si grecilor din antichitate, care foloseau fructele de maces ca remediu, considerandu-le „fructe ale zeitatilor“. Cultura macesului a inceput cel mai probabil in Asia, in emisfera nordica. Aveam de-a face de fapt cu un pseudo-fruct, deoarece fructele propriu-zise sunt semintele din interior. Substantele valoroase din interior se regasesc in invelisul atragator al acestor fructe salbatice.

De ce sunt macesele atat de sanatoase?

Cantitatea de vitamina C care se regaseste in macese este depasita doar de cea din catina. De aceea, ceaiurile sau pelteaua de macese este folosita cu succes pentru prevenirea racelilor.

Fructele sunt benefice si impotriva reumatismului si a febrei. Impreuna cu calciul si rutina, vitamina C intareste gingiile.

In plus, are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, fapt datorat colorantului natural rosu, licopina: aceasta ajuta la formarea vitaminei A in corp, care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi si a proceselor de imbatranire. Nervii sunt linistiti de vitamina B1 – fierul sprijina productia de sange.  Materia tananta are efect diuretic. Toamna cand zilele devin mai scurte, macesele cresc buna dispozitie prin actiunea stimulatoare asupra glandelor.

Cum trebuie depozitate macesele?

Macesele proaspete ar trebui procesate imediat, deoarece nu sunt foarte rezistente la pastrare. Alternativ, acestea pot fi inghetate.

Recomandare de pregatire pentru peltea si marmelada: spalati si curatati de codite macesele, lasati-le la inmuiat in apa timp de 30 de minute si apoi treceti prin strecuratoare pentru a retine semintele. Adaugati miere si turnati in borcane. Preparatul obtinut poate fi pastrat in frigider timp de 14 zile. Procesati in continuare cu suc de mere, lamaie si zahar cu gelatina pentru a obtine marmelada. Pentru ceaiuri, uscati fructele pe un grilaj des, la temperatura scazuta in cuptor.

 

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale  pentru alimentatia ta si a familiei tale! Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

 

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre macese!

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre macese!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități