Prin joc, cei mici învață despre lume şi interacţiuni sociale, adulţii îşi menţin neuroplasticitatea şi spiritul tânăr, iar vârstnicii au parte de sprijin al unor funcţii mentale precum memorie şi atenţie. Jocurile ne stimulează cognitiv, indiferent de vârstă, fiind cu atât mai benefice cu cât sunt mai complexe şi mai provocatoare mental.
Variaţi mereu gradul de dificultate, natura jocurilor şi chiar culoarea personajelor, indiferent de tipul jocului: simplu – pe cont propriu, sau complex – de societate. Astfel, veţi încuraja creierul să se adapteze mereu la noi încercări şi să se menţină activ.
Jocuri şi activități pe cont propriu
Sudoku și cuvintele încrucișate stimulează raționamentul logic și memoria. Acestea cer jucătorilor să gândească critic și să rezolve diferite exerciţii, sub constrângeri, susţinând implicarea cognitivă. Jocurile de memorie, care implică utilizarea de cartonaşe pentru potrivirea perechilor sau memorarea secvențelor, pot crește semnificativ abilitățile de memorie și capacitatea de atenție. Aceste jocuri provoacă creierul să formeze noi conexiuni pe măsură ce jucătorii își amintesc informații. Pentru a deveni mai interesante, puteţi să vă stabiliţi noi provocări: timp limită pentru rezolvare, schimbarea tematicilor, secvenţe mai lungi pentru memorare şi redare.
Jocuri şi activităţi în pereche sau de societate
Jocul de șah necesită gândire strategică, planificare și abilități de rezolvare a problemelor, iar studiile au demonstrat că şahul întreţine substanța cenușie din creier, în special în zonele asociate cu memoria și raționamentul. Dacă sunteţi amatori de şah, însă nu aveţi un partener fizic, puteţi accesa diferite platforme online, unde jucaţi cu persoane reale sau cu simulatoare.
Scrabble este un alt joc clasic, de jucat în pereche sau chiar în 4 persoane. Este un joc de cuvinte, ce susţine şi îmbunătățește vocabularul, memoria și flexibilitatea cognitivă. Jucătorii trebuie să gândească creativ și strategic pentru a forma cuvinte din literele disponibile, care mereu se modifică.
Jenga este un joc distractiv, incitant, creativ şi care susţine procesul de coordonare mână-ochi şi rezolvarea de probleme. Participanţii trebuie să găsească o anumită piesa, dintr-un turn de piese din lemn, pe care să o extragă de la locul ei şi să o aşeze deasupra, până când turnul nou creat se va dărâma.
Jocurile de cărţi şi jocurile de societate (board games) sunt ideale pentru familie sau grupuri. Fiecare joc are propriile sale reguli, planşe, desfăşurare şi mod de interacţiune socială, încurajând procese cognitive precum gândire strategică, rezolvare de probleme, dar şi comunicare şi implicare emoţională.
Distracţie plăcută!