
Invitaţie la ceai, cu Yoko Kinoshita – Japonia şi ceaiul verde
Unul dintre cele mai exotice şi mai cunoscute ingrediente importate în Europa din ţări asiatice precum China, Japonia, India este ceaiul… verde, negru, galben, alb. Originile sale sunt în China, însăsi denumirea în latină a arbustului din care sunt recolate frunzele aromate fiind Camellia Sinensis (sinensis = din China). Totuşi, civilizaţia care a ridicat ceaiul la rang de artă şi i-a dedicat o întreagă ceremonie, ai cărei maeştri se antrenează şi se perfecţionează întreaga viaţă, este Japonia.
”Ceaiul este o operă de artă şi are nevoie de un maestru care să dea viaţă calităţilor sale cele mai nobile.” scria Okakura Kazuko, atunci când lucra la Cartea ceaiului, publicată în anul 1906.
Consumul de ceai verde are o multitudine de beneficii pentru organism, de la sănănate cardiovasculară şi cerebrală, până la protecţie celulară şi prevenirea anumitor tipuri de cancer, datorită compuşilor săi antioxidanţi, alături de vitamine din grupul B, calciu, potasiu, fluor şi alte substanţe importante. Pentru a obţine aceste beneficii pentru sănătate este important să preparăm şi să consumăm ceaiul verde astfel încât să-i păstrăm toate proprietăţile şi să ne bucurăm, în acelaşi timp, de aromele sale fine şi complexe.
Yoko Kinoshita, farmacist şi maestru de ceremonia ceaiului, din Tokyo, Japonia, a acceptat provocarea Alphega Farmacie şi a stat de vorbă cu noi. Iată ce ne povesteşte Yoko despre secretele ceaiului verde, cum se prepară şi se consumă diferite tipuri de ceai, în Japonia, ce înseamnă ceremonia ceaiului şi cum să-l transformăm într-un ritual, oriunde ne-am afla.
Cum este preparat ceaiul verde japonez pentru a-și păstra aroma și gustul plăcut?
Cel mai uzual mod de a prepara 1 porţie de ceai verde, în Japonia, este: 2 lingurițe de ceai pentru 100 ml apă fierbinte la aproximativ 80° C, infuzat 1-2 minute, iar apoi reinfuzat de până la 2 ori
Dar ceaiul matcha? De ce este sub formă de pudră si se prepară diferit?
Ceaiul matcha este un simbol cultural al tradiţiei şi esteticii japoneze. El a fost inițial, băut de călgurări, devenind o băutură de lux consumată de şogun, samurai şi clasa nobiliară a Japoniei şi a putut fi păstrat ca atare datorită izolării comerciale a Japoniei timp de aproximativ 200 de ani, în perioada Edo, timp în care modul de preparare a ceaiului din alte zone ale lumii s-a tranformat.
Pentru o porţie se utilizează 2 linguriţe de tip chashaku (aproximativ 2g) la aproximativ 70-80 ml apă fierbinte, de 80-90° C. Pudra matcha este bătută cu un chasen (pămătuf din bambus) pentru a face aroma și dulceața mai intense. Bolurile de ceai folosite la ceremoniile de ceai sunt mai mari decât ceștile obișnuite pentru a cultiva efectul estetic.
Unul dintre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului matcha este consumul mai mare de teanină, care se găseşte în funzele de ceai, are un efect relaxant și îmbunătățește calitatea somnului, dar asta este ceva ce am descoperit în vremurile moderne. Înainte, oamenii erau atrași de frumusețea culorilor şi estetică.
Povestește-ne puțin despre ceremonia ceaiului, în ce constă, când se organizează, cu ce ocazii?
În secolul al XVI-lea, călugărul budist Sen no Rikyū duce prepararea ceaiului matcha la rang de ceremonie, integrând concepte budiste zen, cum ar fi armonia, respectul, puritatea și liniștea.
În prezent, ceremonia ceaiului este un moment special, care ne permite ne bucurăm de dulciuri și ceai în timp ce urmăm anumite maniere și simțim spiritul uman, sunetele naturii, culorile, aromele și măiestria celui care prepară ceaiul. În Japonia avem locuri anume unde preparăm ceaiul şi instrumente tradiţionale.
În general, practicăm ceremonia ceaiului pentru familie sau prieteni, însă ceaiul matcha poate fi savurat şi pe cont propriu.
Frunzele de ceai sunt comestibile? Cum le consumați în Japonia?
După ce savurăm ceaiul, noi gătim uneori frunzele de ceai verde sencha sau gyokuro cu condimente precum sos de soia, zahăr și sake și le consumate cu orez alb. Puteţi încerca acasă. Sosul de soia are multă sare, așa că aveți grijă să nu puneţi prea mult.
Cred că dulciurile și înghețata făcute cu matcha sunt renumite în întreaga lume.
În Japonia există o mulțime de automate cu băuturi, inclusiv diferite tipuri de ceai, care nu conțin zahăr sau aditivi alimentari. Oamenii consumă acest ceai mai mult decât își fac singuri ceaiul acasă?
De când femeile au început să lucreze departe de casă, obiceiul de a face ceaiul acasă a scăzut față de cum era în trecut. În plus, deoarece producătorii au dezvoltat modalităţi prin care îmbunătățesc aroma ceaiului, a devenit obișnuit să cumpărăm sticle de ceai. Ceaiul îmbuteliat are un gust și o aromă diferite de ceaiul preparat acasă și are propria sa frumusețe unică.
În orice caz, nu adăugăm niciodată zahăr în ceaiul verde!
Când beți ceai verde şi când beți alte tipuri de ceai în Japonia?
În Japonia, oamenii beau adesea ceai verde atunci când doresc să-și curețe gura după masă, sau să-și îmbunătăţească starea de spirit, la serviciu. Deoarece ceaiul verde conține cofeină, părinții le prepară copiilor ceai de orz (Mugicha). Există, de asemenea, ceaiuri precum Genmaicha (frunze de ceai verde cu orez copt) și Hojicha (ceai verde copt). Aroma și gustul sunt diferite de ceaiul verde, așa că alegeți în funcție de starea dvs. de spirit din ziua respectivă.
Pe lângă ceaiul de orz, ceaiul de fasole neagră (kuromamecha) nu conține cofeină, așa că este recomandat nu numai copiilor, ci și femeilor însărcinate.
Există o modalitate specială de a savura ceaiul verde? Ce ai recomanda?
Bucurați-vă de un spa mental, pentru relaxare, bând ceai verde într-o ceaşcă ce se potrivește dispoziției dumneavoastră la momentul respectiv. Acesta este un mod simplu, dar special de a savura ceaiul verde, care se conectează și la elementele de bază ale ceremoniei japoneze a ceaiului. Consumul zilnic de ceai vă poate calma mintea, ducând şi la sănătate fizică.
Vă recomand să vă bucuraţi de ceai în concordanță cu anotimpurile şi cu starea de spirit, pentru o comuniune mai intensă cu natura şi cu propria persoană.
Primavara, beţi ceaiul verde dintr-o cană de culoarea florilor de cireş (sakura). Vara, răcoriţi-vă cu ceai rece într-o ceașcă de sticlă. Toamna, folosiți cupe de culoarea frunzelor de toamnă, iar iarna, savurați un ceai fierbinte într-un castron cald și gros.
În Japonia, când suntem fericiţi, bem din ceașca noastră preferată, iar când atunci când suntem triști, uneori bem dintr-un castron ciobit.
Cred că este grozav să te poți bucura de ceai, nu doar de ceai verde, atunci când ai timp să simți anotimpurile, natura și să-ți reconsideri emoțiile.
Yoko Kinoshita, farmacist şi maestru de ceremonia ceaiului