Ten palid si unghii fragile: pielea, ochii, parul etc. spun multe despre carentele si bolile cu care se confrunta corpul nostru. Parul lipsit de stralucire poate indica o alimentatie necorespunzatoare, iar colturile uscate ale buzelor sunt un semn al prezentei bacteriilor. Simptomele externe sunt un semnal de alarma si ne atrag atentia atunci cand starea noastra de sanatate nu este intacta. Acordati-le atentia pe care o merita!
Ten palid
Persoanelor cu tenul palid li se recomanda sa petreaca mai mult timp in aer liber, in razele soarelui, cel putin conform opiniei populare. Însa paloarea prelungita a pielii poate indica o tulburare organica. În special in cazurile in care sunt afectate mucoasele, cum ar fi cele bucale si atunci cand sunt insotite de lipsa apetitului si de o sare de oboseala.
Cauzele ar putea sa constea intr-o tensiune arteriala prea mica sau anemie. Lipsa celulelor rosii se instaleaza atunci cand din alimentatie lipsesc elemente importante pentru formarea de noi celule de sange, cum ar fi vitamina B12, acizii folici sau fierul. Hemoragia sau ulcerul duodenal pot fi si ele cauzele. Colorarea pielii in galben indica o stare de icter, care la randul sau atrage atentia asupra prezentei unei boli hepatice, biliare sau de sange.
Colturile uscate ale gurii
Inflamatiile colturilor gurii, insotite de roseata si iritare sunt greu de suportat si se vindeca greu. Acestea pot fi provocate de ciuperci, bacterii sau virusi, sau atunci cand pielea este permanent umeda, datorita umezirii buzelor cu limba.
Uneori cauza buzelor crapate poate consta intr-o carenta de fier sau de vitamine. Administrarea vitaminei B2 joaca un rol important. Aceasta se regaseste in produsele lactate, in oua si carne. Persoanele care sufera mereu de buze crapate ar trebui sa consulte medicul. De asemenea mai puteti apela la cremele care mentin colturile gurii uscate.
Ochii de culoare galbena
Atentie la situatiile cand globul ocular se coloreaza in galben: cauza consta in pigmentul biliar, bilirubina, care indica prezenta unei boli grave cum ar fi hepatita, ciroza hepatica, cancerul pancreatic. Atunci cand observati o colorare a albului ochilor in galben, consultati imediat medicul de familie si nu oftalmologul, deoarece cauzele nu constau intr-o afectiune oculara.
Unghii decolorate sau deformate
Aspectul dungat al unghiilor poate fi doar un indiciu inofensiv al inaintarii in varsta. Atunci cand dungile se ingroasa, ele pot atrage atentia asupra unei posibile tumori. Unghiile cu crestere neregulata apar deseori dupa o perioada de boala. Petele sau dungile albe sunt de cele mai multe ori inofensive, indicand usoare raniri din timpul manichiurii – acestea dispar odata cu cresterea unghiilor. Rareori acestea sunt provocate de infectii fungice, avand un aspect maroniu.
Unghiile mate, aproape complet albe pot indica o afectiune hepatica, iar cele puternic curbate in jos atrag atentia asupra lipsei oxigenului din corp.
Fire de par subtire, fragil si caderi de par
Stresul continuu poate afecta parul, transformandu-l intr-unul lipsit de stralucire si fragil. Atunci cand firele incep sa cada, situatia devine stresanta si din punct de vedere estetic. Cauzele pot consta in schimbari hormonale, efecte secundare ale medicamentelor, hipofunctia glandei tiroide insa si o lipsa de elemente care alcatuiesc parul, cu ar fi zincul, fierul, cuprul, biotina si proteine, fie ca urmare a unei diete sau alimentatii insuficient de diversa. Lipsa substantelor nutritive poate fi stabilita cu ajutorul unui test de sange. Medicul va poate prescrie preparate si schimbari in obiceiurile alimentare pentru echilibrarea carentelor.
Limba incarcata
Limba incarcata este normala pana la un anumit punct, fiind cauzata de cele mai multe ori de resturi alimentare si germeni inofensivi, putand fi spalata cu o racleta pentru limba. Stratul alb, gros este insa un indiciu al unei infectii sau a unei ciuperci bucale (Soor), care se poate transforma in puncte rosii, dureroase.
Desi inestetica, este inofensiva asa-numita limba neagra paroasa. Aceasta se manifesta prin elongarea si colorarea in verde inchis sau chiar in negru a papilelor. Starea este cauzata de o modificare a florei bucale, fie prin administrarea de antibiotice sau a lipsei de niacina. Poate fi remediata printr-o racleta de limba sau mestecarea de bomboane cu vitamina C.