Cauza insolațiilor
Insolația (helioza) aparține grupei vătămărilor provocate de expunerea prelungită la acțiunea razelor solare. Deseori insolațiile se produc în urma depunerii unei efort fizic prelungit în condițiile unor temperaturi exterioare înalte. Pe de altă parte, expunerea prelungită la solar poate provoca arsuri solare, însă nu și insolație.
Cauza insolației este expunerea prelungită și directă la razele solare a capului neacoperit și a cefei. Temperatura ridicată poate irita straturile și țesuturile cerebrale (meningita), iar în cazurile extreme poate provoca vătămări cerebrale permanente, edeme cerebrale sau chiar stări comatoase.
Simptome insolație
Există o serie de simptome comune ale insolației, inclusiv un cap foarte roșu, durerile de ceafă, ceafă rigidă, durerile de cap și amețeală. De regulă, durerile de cap se accentuează atunci când capul este îndoit în față. La acestea se adaugă amețeală, vărsăturile, tinitus. În cazurile grave, sunt posibile pierderea conștiinței și colapsul sistemului circulator. În cazurile extreme, este posibil chiar și decesul persoanei afectate.
De regulă, temperatura corpului se păstrează în limitele normale, poate ușor mai scăzută, cu excepția capului care este foarte fierbinte.
În special în cazul copiilor, insolația poate fi însoțită și de stări febrile.
De regulă, aceste simptome sunt resimțite după câteva ore de la expunerea la soare.
Insolația la copii
Copiii sunt expuși unui risc sporit de a suferi de insolație. Calota craniană a copiilor este foarte subțire, astfel că poate asigura o protecție redusă împotriva soarelui. În plus, în primii ani de viață, cei mici au un păr foarte rar, iar expunerea la soare este cu atât mai mare. Pe lângă copii, persoanele cu părul rar ar trebui să rețină că sunt expuse unui risc sporit de insolație și să se protejeze ca atare.
Copiii pot suferi de insolație după orele de joacă petrecute în nisip, pe plaja, în apa sau în urma orelor prelungite petrecute în mașină. Pe lângă acele simptome tipice de insolație, în cazul copiilor se observă și stări de agitație și stări febrile care sunt mult mai frecvente comparativ cu persoanele adulte.
Tratarea corectă a insolațiilor
Dacă suspectați că o persoană suferă de insolație, iată câteva măsuri pe care le puteți lua:
- Aduceți imediat la umbră persoana afectată. Așezați-o orizontal, cu partea de sus a corpului ușor mai sus.
- Răciți capul și ceafa cu un prosop umed sau compresă rece. Acestea nu trebuie să fie luate direct din congelator. Temperaturile extreme ar putea dăuna suplimentar stării generale.
- Solicitați asistență medicală de urgență în cazul în care starea persoanei afectate nu se îmbunătățește după câteva minute. Monitorizați persoana până la sosirea medicilor, verificați starea conștientă și respirația.
- Dacă persoana afectată nu este conștientă, așezați-o pe o parte. Dacă observați că aceasta nu mai respiră, aplicați măsurile de resuscitare.
Odată ferit de soare, pacientul își va reveni complet după câteva ore sau câteva zile. De reținut: durata unei insolații diferă de la o persoană la alta.
Cum vă puteți proteja împotriva insolației?
Măsura principală constă în acoperirea capului și a cefei cu o pălărie atunci când petreceți timpul în aer liber și evitarea activităților în timpul orelor de prânz. În timpul activității prelungite, nu uitați să vă așezați din când în când la umbră. Nu lăsați niciodată copiii singuri în mașina închisă.
De asemenea, nu purtați îmbrăcăminte excesiv de groasă pentru a permite organismului să își regleze singur temperatura. De asemenea, în cazul în care transpirați excesiv, asigurați-vă că beți suficiente băuturi nealcoolice pentru a vă menține hidratați.