Despre stres s-a scris și s-a vorbit îndelung. Deși cele mai multe persoane cunosc faptul că stresul dăunează considerabil sănătății, puțini sunt cei care au reușit să elimine stresul din viața lor.
Iată câteva motive pentru care este timpul să începi o viață fără stres:
Stresul scade imunitatea și stimulează inflamația cronica
Stresul scade capacitatea naturală de aparare a organismului, iar acest fapt conduce la risc crescut pentru diferite afecțiuni, pentru că imunitatea înseamnă protecție împotriva tuturor bolilor. Scăzând imunitatea și stimulând inflamația, stresul conduce la oboseală cronică, vindecarea lentă a rănilor, infecții dese, boli cronice degenerative.
Stresul afecteaza ficatul mai mult decât alcoolul
Stresul crește pofta de mâncare pentru alimente bogate în grăsimi și zaharuri. Pentru că inhibă activitatea enzimelor care descompun grăsimile și a celor care detoxifiază substanțele chimice ingerate, stresul crește încărcarea cu toxine a organismului.
Astfel, stresul favorizează acumularea de grăsimi în ficat și apariția steatozei hepatice.
Stresul produce leziuni ale creierului
Hormonii de stres, pe lângă alte efecte nefavorabile asupra sănătății, deteriorează structuri importante ale creierului, cum ar fi hipocampul, zona din creier responsabilă pentru memorie.
Stresul prelungit afectează glandele suprarenale și conduce la oboseală cronica, anxietate, depresie.
Stresul afectează flora intestinală
Sistemul digestiv găzduiește al doilea creier al organismului. Perioadele prelungite de stres conduc atât la modificarea secrețiilor digestive și tulburări de digestie, cât mai ales la modificări ale florei intestinale (microbiom) și creșterea permeabilității intestinale cu modificarea funcției de barieră a intestinului, fapt care conduce la boli cronice degenerative și boli autoimune.
Stresul și bolile cardiovasculare
Hormonii de stres stimulează sinteza de colesterol în ficat, accelerează ateroscleroza, cresc tensiunea arterială, cresc riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Stresul afectează viața sexuală
Stresul conduce atât la lipsa apetitului sexual, cât și la modificări biologice, cum ar fi dezechilibre ale hormonilor sexuali (testosteron și estrogeni).
Stresul părinților se transmite copiilor
Stresul cronic modifică expresia genetică a părinților și aceste gene sunt transmise copiilor. Cercetările arată că majoritatea copiilor care provin din părinți stresați au o toleranță mai mică la stres pe parcursul vieții.
Gândește pozitiv. Zâmbește și bucură-te de viață.
Nu este important ce ți se întâmplă,
ci modul în care tu reacționezi la ceea ce ți se întâmplă.