Microorganisme care protejează intestinul, care întăresc sistemul imunitar și ne protejează împotriva cancerului – existența acestor germeni benefici pentru sănătate este cunoscută de numeroși ani. Cât de adevărată este reclama care li se face?
Intestinul reprezintă cel mai mare sistem imunitar al organismului uman- cel care a făcut această afirmație cu câteva decade în urmă a fost luat în derâdere. Însă între timp medicina a evoluat și există în prezent numeroase studii care au demonstrat că un număr mare de afecțiuni în care este implicat și sistemul nostru imunitar, au ca punct de plecare intestinul –sau viceversa –numeroase aspecte clinice pot fi îmbunătățite prin sprijinirea florei bacteriene.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt microorganisme care fac parte din flora noastră intestinală naturală. Acestea pot ajunge în intestin și prin alimente și suplimente nutritive, urmând să se dezvolte în intestin, să stimuleze sistemul imunitar, să îl antreneze și să îl întărească. Foarte apreciați sunt lactobacilii (bacterii acidolactice) și bacteriile bifidus – acțiunea profilactică și terapeutică a acestora a fost demonstrată prin studii. Există însă și anumite restricții:
- Nu toate familiile de bacterii conțin efectele sperate: studiile efectuate au demonstrat efectul numai pentru probioticele testate (ceea ce nu înseamnă că efectele nu sunt prezente și în altele)
- În cazul administrării prin alimentație, numai o mică parte a microorganismelor ajunge în intestin – celelalte sunt distruse de acizii gastrici și biliari.
- În cazul alimentelor, datorită depozitarii necorespunzătoare sau a modalității de transport există riscul distrugerii cantității de bacterii necesare – un dezavantaj pe care suplimentele din farmacii (sub formă de capsule) nu îl au.
Aceste probiotice se regăsesc nu doar în iaurtul probiotic ambalat pe care îl procurăm din magazin, ci și în acele alimente fermentate ce conțin acizi lactici, precum laptele bătut, în kefir, varză murată, sfecla roșie și castraveți în saramură. Aceste bacterii ajută de mii de ani la păstrarea alimentelor, deoarece prin producția puternică de acizi, restul organismelor dăunătoare nu au nici o șansă de răspândire.
Efectele probiotice
Termenul „probiotic” care poate fi tradus prin „pentru viață” apare mai nou pe toate produsele depozitate în vitrine frigorifice și la prețuri mai mari decât restul produselor. Există studii numeroase care demonstrează efectele benefice ale probioticelor:
- Anumite alimente probiotice cum ar fi drojdia uscată (Saccharomyces boulardii) și bacteriile Lactobacillus rhamnosus GG (LGG sau Lactobacillus acidophilus) pot reduce durata și gravitatea infecțiilor gastro-intestinale și diareea. De asemenea, pot fi folosite profilactic înaintea plecării în vacanță de exemplu (cu 5 zile înainte de data plecării, de exemplu).
- Există și bacterii care stimulează digestia și reduc bacteriile descompunatoare din intestinul gros; în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză, acestea pot îmbunătăți digestia lactozei.
- La copiii mici, consumul bacteriilor acidolactice cu efect probiotic îi poate proteja împotriva anumitor infecții intestinale și poate normaliza populația bacteriană după un tratament cu antibiotice.
- În timpul sarcinii și al alăptării, bacteriile acidolactice consumate de mamă (ex. LGG®, Symbiolact comp.®) pot preveni reacțiile alergice și în special neurodermita bebelușului.
- Probioticele au un efect pozitiv în cazul afecțiunilor gastrice cronice și acute (Colita ulcerosa, Boala Crohn) dar și a infecțiilor urinare.
- Este posibil ca iaurtul cu prebiotice sau ale alimente pe bază de prebiotice să scadă riscul cancerului intestinal, deoarece bacteriile lactice prin fermentația zaharolitică produc acizi graşi cu lanţ scurt (SCFA) benefici ptr colon. În plus, inhibă fermentarea proteolitică și reduc metabolii toxici proteolitici, inhibă procesele enzimatice toxice ale glucozidalelor cu potențial cancerigen. Un studiu japonez a demonstrat acest efect în cazul germenilor de Lactobacillus casei Shirota.
- Posibil dezavantaj: este posibilă însă și acutizarea anumitor afecțiuni – cum ar fi cele autoimune, spre exemplu boala Bechterew.
Este foarte important să consumăm alimente probiotice în mod constant, așadar aproape zilnic,. Iaurturile și produsele lactate netratate la cald, care conțin lactobacili vii resp. bacterii bifidus sunt mai benefice pentru sănătate.