Brain map este o tehnică revoluţionară de medicină complementară, bazată pe o combinație de neurofeedback, terapie cu unde luminoase și tehnici de respirație.
Neurofeedbackul folosește tehnici de explorare imagistică a creierului și stimulare auditivă și vizuală a persoanei, astfel încât aceasta să poată observa efectele pe care acțiunile ei le au asupra rețelelor neuronale. În mod similar, tehnicile de coerență inimă-creier utilizează exerciții de respirație cu feedback în timp real pentru a armoniza și sincroniza celulele nervoase ale creierului cu cele ale inimii, respiraţia fiind utilă în gestionarea stresului și reglarea emoțională. Terapia cu unde luminoase este aplicată pentru a facilita vindecarea țesuturilor, reducerea inflamațiilor și gestionarea durerii.
În cadrul unei ședințe de neurofeedback prin brain map, persoana este conectată la aparate care măsoară activitatea undelor cerebrale. Harta creierului este tocmai rezultatul acestei evaluări inițiale, iar stimulările ulterioare sunt adaptate la tipicul rețelei neuronale în funcție de obiectivele setate. În acest timp, persoana nu resimte durere sau disconfort, procedura fiind noninvazivă.
Atunci când, în cursul antrenamentelor, persoana reușește să readucă în aria de funcționare optimă acele zone ale creierului evaluate ca supra- sau sub-activate, primește o recompensă sub formă de stimul auditiv sau vizual plăcut, pentru a întări alegerea cu efecte pozitive. Astfel, folosind tehnologia de tip brain mapping, cercetătorii pot realiza și personaliza tratamente pentru afecțiuni care nu răspund la terapiile standard.
Aplicaţii ale intervenţiei de tip brain map
- Afecțiuni psihice (depresie, anxietate, tulburări de personalitate, dependențe, fobii, insomnie),
- Dezvoltare personală (gestionarea emoțiilor, a stresului, creșterea performanței și a abilităților cognitive)
- Afecțiuni neuropsihice și neurologice (autism, ADHD, AVC, demențe, boala Parkinson)
- Afecțiuni fizice (oncologice, hormonale, autoimune sau managementul durerii).
Cu toate acestea, ca orice ramură a medicinei complementare, este nevoie de studii vaste și corecte din punct de vedere metodologic pentru a demonstra statistic eficacitatea tratamentelor, mai ales când considerăm investiția necesară din partea pacienților care caută soluții rapide. Astfel de studii clinice au loc în mari centre medicale din lume, cu scopul de a descoperi şi perfecționa tratamente pentru epilepsie, tulburări de mișcare, afecțiuni de sănătate mintală și alte afecțiuni neuronale, care vor ajuta pacienţii în gestionarea mai facilă a activităţilor cotidiene.