Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Gustul umami - al cincelea gust

16 Jul. 2021
Gustul umami - al cincelea gust

Știați că în afară de dulce, amar, acru şi sărat, oamenii pot simți un al cincilea gust? Gustul umami, căci despre el este vorba, a fost intens studiat în ultimul timp, cercetători descoperind chiar şi receptori specifici pentru acesta la nivelul papilelor gustative. Termenul de „umami” provine din japoneză şi înseamnă savoare, gust plăcut, delicios şi ușor sărat.

Gustul umami este conferit de amino-acizi regăsiți în mod natural în carne, brânzeturi şi anumite legume: glutamat, inozinat şi guanilat. Producătorii de alimente procesate introduc în mod artificial potenţiatori de gust în produse pentru a încuraja consumul. Aceste substanțe chimice au deseori efecte adverse de tipul: dureri de cap, amețeală, amorțeala membrelor, furnicături, senzație de greață.

Evitați riscurile pentru sănătate ale aditivilor alimentari! Pentru a vă bucura simțurile cu gustul natural umami, evitând chiar consumul de carne şi brânză, iată câteva legume care vă vor aduce mai multă savoare în farfurie.        

Legume umami pentru diete vegetariene gustoase

  1. Ciuperci (în special hribi şi shiitake) – sunt bogate în gust umami, dar şi în fibre. Nu conțin grăsimi şi au un indice caloric mic. Pot fi consumate crude, preparate termic sau uscate, pentru intensificarea aromei unei porții de paste cu sos alb sau a unei salate.
  2. Roșii – unele dintre cele mai apreciate legume (botanic, sunt fructe) pentru gustul  lor dulce-acrișor şi răcoritor, însă sunt şi reprezentante ale gustului umami. De aceea, orice mâncare la care veți adăuga roșii cubulețe, sos de roșii sau roșii uscate la soare va deveni mult mai gustoasă. De asemenea, roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic.
  3. Mazărea verde şi boabele de soia – conțin un procent mare de fibre şi proteine. Consumați-le fierte, cât mai proaspete, pentru un gust umami deplin.
  4. Algele marine kombu – sunt bogate în fibre şi minerale ca potasiu, calciu, magneziu şi fier. Se găsesc ambalate în magazine de specialitate dar şi în supermarket, şi pot fi preparate în multiple moduri.
  5. Legume fermentate precum varză murată sau varză kimchi, sau băuturi ca: oțetul balsamic, sosul de soia sau chiar berea. Acestea reprezintă gustul umami și sunt o sursă importantă de probiotice, susținând funcționarea normală a sistemului imunitar şi a tractului digestiv.
  6. Ierburi şi condimente precum: chimion, boia de ardei, rozmarin şi salvie. Mirodeniile conferă o aromă specială şi profundă preparatelor pe bază de legume şi orez.

Ceaiul verde este o sursă importantă de compuși antioxidanți, ce stimulează imunitatea, scad tensiunea arterială şi riscul de dezvoltare al anumitor tipuri de cancer. În plus, frunzele de Camellia Sinensis sunt bogate în gust umami.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități