Coloana vertebrală este pilonul central al desfăşurării oricărei activităţi fizice: de la mers şi activităţile zilnice, până la sporturi de performanţă. De aceea, este esenţial să o protejăm şi să acţionăm cu promptitudine atunci când se resimt dureri. Cum putem preveni anumite probleme care apar la coloana vertebrală? În primul rând, aflând care sunt cauzele și, apoi, urmând sfaturile pentru corectarea acestora.
Greşeli care pot duce la deformarea coloanei vertebrale:
- Postura incorectă şi îndelungatӑ în bancă şi la birou, atât în copilărie cât şi în adolescenţă, poate provoca deformarea coloanei vertebrale, dureri intense şi boli precum scolioză şi sciatică. Copiii vor fi învăţaţi să menţină trunchiul drept, cu umerii aliniaţi, dar relaxaţi. În bancă vor sta îndreptaţi cu tot corpul înainte, iar la scaunul de birou se poate pune un prosop rulat, în dreptul zonei lombare, pentru relaxarea musculaturii şi menţinerea unei poziţii corecte. La fiecare oră se ia o pauză de 10 minute de mişcare.
- Ridicarea de greutăţi prea mari, într-un mod greşit, poate crea leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Ghiozdanul de şcoală nu trebuie să depăşească 10-15% din greutatea copilului şi va fi purtat pe ambii umeri. Orice greutate va fi ţinută ferm lângă corp şi ridicată, prin flexarea genunchilor, utilizând musculatura picioarelor în locul celei a spatelui.
- Sedentarismul şi alimentaţia nesănatoasă duc la rigidizarea coloanei, la inflamaţia sistemicӑ şi la creşterea în greutate – kilogramele în plus pun presiune pe coloană şi pe articulaţii, ducând la dureri şi alte probleme de sănătate. Exerciţiile fizice constante, de la joaca în aer liber şi sportul în copilărie, la alergare uşoară, arte marţiale, înot, drumeţii pe munte şi alte tipuri de activităţi fizice moderate, la vârsta adultă, tonifică musculatura, ce preia din greutatea susţinută de coloană. Alimentele bogate în calciu, vitamina D şi magneziu sunt necesare pentru oase puternice.
- Ignorarea durerilor repetate de spate sau şold, chiar dacă acestea se ameliorează după tratament simptomatic. Durerile de spate pot fi un semn al afectării coloanei vertebrale. În plus, este posibil ca zona dureroasă să nu corespundă cu locul unde se află problema la nivelul coloanei. Medicul reumatolog va da un diagnostic şi va recomanda tratamentul adecvat, fizioterapie, masaj sau, în cazuri severe, intervenţie chirurgicală.
- Excesul de activităţi fizice, sportive sau gospodărești, poate afecta atât coloana vertebrală cât și alte articulații. Planificați-vă echilibrat activitățile, faceți încălzirea și respectați pauzele.
- Imobilizarea prelungită la pat, în diferite afecțiuni, după un traumatism sau o durere intensă de spate, duce la pierderea flexibilităţii musculoscheletice. Se recomandă mobilizarea cât mai rapidă, cu mişcări uşoare, şi creşterea treptată a intensităţii, pe tot parcursul reabilitării.