Gluten Free – un trend controversat
Din ce în ce mai multe persoane, care nu sunt deloc celiace, decid să elimine glutenul din alimentație. Cei mai mulți adepți ai dietei Gluten Free se autodiagnostichează, considerând că simptome precum balonarea, durerea de cap, gastrita sau oboseala sunt cauzate de ingestia de gluten. De cele mai multe ori, însă, aceste simptome sunt legate pur și simplu de stres sau de un stil de viață nesănătos.
Când este indicat să mănânci fără gluten?
Dieta fără gluten este sănătoasă și imperios necesară în cazul persoanelor care suferă de boala celiacă, sensibilitate la gluten nonceliacă (NCGS) sau alergie la grâu.
Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică a intestinului subțire, care apare la persoanele cu predispoziție genetică și care este declanșată de ingestia glutenului (proteină din cereale precum grâul, orzul și secara ). Glutenul provoacă o reacție imună anormală în organism, care duce la inflamație și deteriorarea mucoasei intestinale.
În cazul bolii celiace, dieta strict fără gluten (pâine, covrigi și alte produse de patiserie, prăjituri, cereale de mic dejun, paste, supe instant, sosuri, crutoane, bere etc.) este singura opțiune de tratament. Aceasta nu vindecă boala celiacă, însă ameliorează semnificativ simptomele și împiedică dezvoltarea complicațiilor asociate.
„Dieta fără gluten” nu este întotdeauna o alegere bună
Deși dieta fără gluten este de multe ori o alegere pentru un abdomen plat, produsele fără gluten sunt adesea hipercalorice, conțin multe grăsimi și aditivii introduși ca înlocuitori de gluten. În 80% din cazuri, o dietă fără gluten duce la creșterea în greutate.
Aproximativ jumătate dintre celiacii care au urmat o dietă fără gluten de multă vreme se confruntă cu deficiențe de micronutrienți, cum ar fi vitaminele din grupa B, fierul, magneziul, calciul, acidul folic și fibre, pentru că toate acestea sunt mai prezente în alimentele care trebuie excluse.
Pe termen lung, o dietă fără gluten poate crește riscul de boli cardiovasculare, sindrom metabolic și osteoporoză.
De asemenea, studiile au evidențiat că eliminarea glutenului din dietă crește riscul de a dezvolta diabet cu 13%.
Înainte de a începe o dietă fără gluten, care s-ar putea dovedi inutilă și chiar costisitoare, este recomandat să consulți un medic gastroenterolog specializat în celiachie și, după ce ai un diagnostic corect, un nutriționist specializat te poate ajuta să adopți un stil de viață sănătos și o dietă bine echilibrată, fără risul apariției unor deficiențe nutriționale sau a altor boli.