Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Gestionarea anxietății prin artă

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 06 Oct. 2024
Gestionarea anxietății prin artă

Anxietatea este o tulburare afectivă care se manifestă prin simptome atât somatice, cât și cognitive și afective. Există numeroase modalități de a aborda și trata anxietatea, precum cele care țin de stilul de viață, de metodele medicamentoase, de psihoterapie sau mixte. Terapia prin artă folosește energia creativă specific umană pentru a exprima, procesa, gestiona și vindeca diferite probleme de sănătate mintală, printre care și anxietatea. Deseori, se consideră că blocarea acestei energii creative duce la manifestarea ei în plan mental prin îngrijorare, blocaje, reverii și scenarii catastrofice, elemente specifice anxietății.

Cui se adresează terapia prin artă? Deși terapia prin artă poate fi asociată mai degrabă copilăriei, adolescenții se pot bucura de metode adaptate lor (precum fotografia și colajele realizate pe suport electronic), adulții își pot depăși rigiditatea prin pași simpli, iar vârstnicii vor beneficia de stimularea motorie, cognitivă și afectivă în cadrul activităților creative. Indiferent de vârstă sau talent, terapia prin artă îți cere doar să fii curios și deschis la experiență.

Aplicată în situații de anxietate, terapia prin artă are numeroase efecte benefice:

  • calmează sistemul nervos
  • orientează atenția persoanei către lucruri constructive aici-și-acum
  • reduce și întrerupe tiparele de gândire (ruminații, îngrijorări, gânduri intruzive)
  • încurajează exprimarea de sine fără teama de a fi judecat
  • stimulează simțurile
  • stimulează conștientizarea și asumarea responsabilă

Un exercițiu pentru orice vârstă. Îți propun să experimentezi Doar o linie, un exercițiu creat de Dr. Amy Backos, psiholog și art-terapeut. Ia un creion și o foaie de hârtie, respiră adânc de câteva ori și conectează-te câteva clipe la corpul tău: simte contactul tălpilor cu podeaua, ascultă sunetele din jurul tău, simte zonele de tensiune și de relaxare din corp. Acum desenează pe foaie o singură linie – poate fi orice tip de linie dorești, dreaptă, curbată, mergând în orice direcție și având orice lungime dorești. Nu încerca să desenezi artistic sau să transmiți ceva intenționat – mesajul va emana din tine spontan.

După ce ai desenat linia ta, răspunde în scris la următoarele întrebări: Ce titlu ai da liniei tale? Cum ai descrie linia ta (în mod cât mai obiectiv)? Ce mesaj îți transmite ea la nivel subiectiv? Care teme, probleme sau valori din viața ta ai simțit că se activează când îți desenai linia?

Încearcă acest exercițiu și cu copilul tău – în loc de clasicul „ce ai făcut la școală?”, provoacă-l să îți deseneze ziua lui doar într-o linie. Este posibil să afli chiar mai multe despre viața lui emoțională decât te așteptai!

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități