Genetica este ştiinţa care analizează transmiterea caracterelor ereditare şi ne ajută să înţelegem complexitatea şi evoluţia speciei umane. Recent, cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au descoperit genele responsabile de grăsimea corporală, care ar putea explica diferențele dintre bărbați și femei, precum și de ce unii oameni sunt supraponderali încă din copilărie.
Asta nu înseamnă că obezitatea şi excesul de greutate sunt determinate genetic, cele mai multe cazuri fiind cauzate de alimentaţia deficitară şi de stilul de viaţă sedentar!
Genele şi obezitatea – diferenţe între femei şi bărbaţi
Cercetătorii au descoperit o serie de diferențe genetice semnificative între femei şi bărbaţi, şi chiar între adulţi şi copii, în ceea ce priveşte genele responsabile cu obezitatea, studiind genomurile stocate în UK Biobank, a aproximativ 420.000 de persoane - o bază de date biomedicală uriașă. Cercetătorii au decis să analizeze datele referitoare la gene şi obezitate după sex și vârstă, deoarece acestea sunt două domenii despre care încă se ştiu foarte puține lucruri.
Astfel, echipa de cercetători a descoperit cinci noi gene la femei și două noi gene la bărbați legate de un indice de masă corporală mai mare. Genele sunt cunoscute ca DIDO1, KIAA1109, MC4R, PTPRG și SLC12A5 la femei și MC4R și SLTM la bărbați. Pe de altă parte, persoanele adulte care au avut obezitate în copilărie se pare că au o serie de modificări genetice rare în alte două gene: OBSCN și MADD.
Un viitor ideal în studiul şi tratarea obezităţii
Un tratament genetic ţintit împotriva obezităţii există deja în Statele Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană, unde instituţiile de reglementare a medicamentelor au autorizat pentru vânzare setmelanotida. Acesta este un medicament utilizat pentru a trata obezitatea și a regla senzația de foame cauzată de anumite afecțiuni genetice, care afectează controlul senzației de foame de către creier.
Un viitor ideal este, însă, acela în care oamenii cu probleme de obezitate sunt testați pentru un anumit profil genetic, iar medicul îi poate informa în legatură cu tipul de modificări genetice de care suferă. În funcţie de acesta, se va putea recomanda un anumit tratament ţintit şi mult mai eficient în cazul respectiv.
Concluzie
Identificarea unor gene specifice tendinţei de îngrăşare se adaugă unor dovezi tot mai clare că biologia, în parte, conduce la obezitate. Cercetătorii speră că descoperirile recente vor determina dezvoltarea de tratamente eficiente şi, de asemenea, contribuie la înțelegerea faptului că există multe tipuri de obezitate care provin dintr-un mix de gene, elemente de mediu şi stil de viaţă.