În sine, toate alimentele sunt "funcționale": servesc asigurării de nutrimente în organism. Termenul din limba engleză Functional Food se referă la alimentele noi, care sprijină starea de sănătate a organismului și care sunt îmbunătățite cu ingrediente suplimentare: minerale, vitamine, microorganisme. Poate părea o idee futuristă, însă în pas cu vremurile pe care le trăim. Cât sunt oare de eficiente aceste alimente?
Alimentele funcționale
Alimentele funcționale nu reprezintă o noutate. Încă din secolul al 19-lea, marinarii au descoperit legătura dintre carența de vitamina C și scorbut, pierderea dinților, atrofiile musculare, scăderea în greutate și sângerările, probleme pe care au înțeles într-un final să le combată cu fructe (deshidratate) și legume (conservate).
Consumatorii europeni sunt încă la început de drum în ceea ce privește hrana funcțională. Locuitorii Japoniei sunt familiarizați cu aceste alimente de câteva decenii, iar efectele se vad. Numărul femeilor japoneze afectate de cancer mamar este mai mic decât cel al femeilor din America și Europa.
În Japonia sunt disponibile alimente special create, de exemplu, pentru aspectul cosmetic: băuturi cu acid hialuronic sau colagen pentru o piele frumoasă, chipsuri Gingko pentru reducerea nivelului de stres și pentru îmbunătățirea aspectului exterior și alimente cu substanțe stimulatoare. Autoritățile europene privesc cu ochi critici lipsa unui control mai strict în ceea ce privește certificarea acestor alimente. În America, piața de alimente japoneze FOSHU este în plină extindere.
Ingrediente care pot fi certificate
Fibre alimentare |
Beta-Glucane, Weizenkleie, Psyllium |
Oligozaharide și alditoli |
Fructo-oligozaharide, maltitol |
Peptide și proteine |
Cazeina, fosfopeptide |
Ingrediente vegetale secundare |
Fenoli glicozide, terpeni, sterine |
Vitamine |
Beta-caroten (Vitamina A), Vitaminele C și E |
Coline |
Lecitină de soia și ouă |
Lactobacili |
Lactobacillus acidophilus La1 |
Minerale |
Fier, calciu |
Exemple de alimente funcționale
Aliment |
Efecte benefice asupra sănătății |
Culturi probiotice de microorganisme în produse lactate fermentate |
Îmbunătățirea și reglarea funcțiilor intestinale |
Margarină, brânză tartinabilă, iaurt |
Steroli și stanoli vegetali pentru reducerea nivelului colesterolului și a riscului asociat cu bolile de inimă și ale sistemului circulator |
Ouă cu acizi grași cu Omega-3 |
Ouă cu acizi grași esențiali Omega-3 |
Cereale pentru mic-dejun |
Adaosul de acid folic reduce riscul de spină bifidă (coloană deschisă) în cazul nou-născuților |
Pâine, baton müsli |
Izoflavone pentru reducerea riscului apariției cancerului mamar și de prostată, boli cardiace și osteoporoză |
Produse hiposodice |
Reducerea hipertensiunii |
Procentaj ridicat de proteine din soia, de fibre solubile |
Efect pozitiv asupra inimii și a sistemului circulator și a digestiei |
Produse cu conținut ridicat de acid folic |
Prevenirea daunelor tubului neural (Spina bifidă sau coloana deschisă la nou născuți) |
Produse îndulcite cu alditoli |
Prevenirea apariției cariilor |
Produse cu antioxidanți |
Întărirea sistemului imunitar, preventiv împotriva cancerului |
Prea bun, prea mult?
Nouă din zece elvețieni sunt convinși că hrana este importantă pentru sănătate. Însă deținerea cunoștințelor necesare nu pare să fie suficientă, deoarece continuăm să ne hrănim în exces și cu alimente prea grase. Știința modernă a nutriției încearcă să direcționeze omul dinspre o alimentație moderată spre una optimă: fiecare femeie și fiecare bărbat trebuie să consume alimente care să corespundă nevoilor personale. Copiii și tinerii au nevoie de vitamine suficiente pentru o creștere armonioasă și de calciu pentru oase. Persoanele care prestează zilnic o activitate fizică intensă vor avea nevoie de un aport caloric mai mare, comparat cu persoanele care petrec ore în șir în fața calculatorului. Sportivii de performanță se vor hrăni diferit față de persoanele mai în vârstă, de exemplu.