Alimentatia sanatoasa este importanta in special in timpul iernii pentru intarirea sistemului imunitar si evitarea racelilor. Doar atunci cand asiguram organismul cu toti nutrientii importanti, acesta va fi suficient de puternic incat sa combata agentii patogeni. Fructele proaspete sunt bogate in minerale si vitamine si in plus sunt sarace in calorii. Va prezentam 5 sortimente de fructe tipice sezonului rece si detaliem ingredientele care la fac atat de sanatoase.
Portocalele
Portocalele sunt foarte apreciate in timpul iernii, nu doar pentru mirosul deosebit, ci si datorita gustului dulce-acrisor. In plus, portocalele sunt si foarte sanatoase, fiind foarte bogate in vitamine si minerale. Fructele pot fi consumate in stare proaspata sau coapta in diferite preparate. Sucul de portocale proaspat presat este un adevarat cocktail pentru sistemul imunitar.
Calorii si continut
Portocalele sunt adevarate bombe de vitamine C: 100 grame de portocale contin aproape 50 miligrame de vitamine C. In plus, portocalele sunt bogate in minerale, fier, fosfor, potasiu, calciu si magneziu. Ca toate celelalte fructe citrice si portocalele sunt recomandate persoanelor care tin la linia taliei: 100 grame de portocale contin doar 47 de calorii.
Kiwi
Kiwi nu sunt doar sanatoase, ci si usor de consumat. In sezonul rece, le puteti consuma chiar si la birou, ca pe un desert sanatos. Taiati fructul in jumatate si mancati miezul cu o lingurito.
Calorii si continut
Kiwi contin aproape de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele. In medie 100 grame de kiwi contin 70 miligrame de vitamina C. Astfel, necesarul zilnic de vitamina C al unui adult poate fi asigurat prin consumul unui kiwi mare. In plus, fructele kiwi contin acid folic, potasiu, calciu si magneziu. 100 grame de kiwi contin aprox. 50 calorii.
Reteta: bautura shake de kiwi si pere
Amestecati 400 mililitri suc de pere, 2 linguri de fulgi de ovaz si trei kiwi taiate cubulete. Introduceti totul intr-un mixer si pulsati, turnati apoi amestecul intr-un pahar.
Sfat:
Fructele proaspete de kiwi nu ar trebui amestecate cu produse lactate deoarece gustul acestora devine amar. Daca atunci cand mancati kiwi resimtiti o senzatie de arsura pe suprafata limbii, consumati fructul mai rar si in cantitati mai mici.
Mandarinele
Mirosul mandarinelor ne duce cu gandul la zapada si la iarna. Mandarinele sunt disponibile in magazine incepand cu luna octombrie pana in ianuarie. Pe langa gustul delicios, mandarinele sunt si benefice pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca mandarinele ne protejeaza impotriva obezitatii si stimuleaza sistemul circulator.
Calorii si continut
Mandarinele contin un mix de vitamine si minerale. Pe langa vitaminele A, C, E, acestea contin si acid folic, potasiu si calciu. In 100 gr. de mandarine se regasesc 50 calorii.
Pomelo
Fructele pomelo au inceput sa fie disponibile in tot mai multe magazine in sezonul rece. Au o forma asemanatoare perelor si pot fi recunoscute cel mai usor dupa ambalajul specific. In cazul in care va aflati sub tratament cu medicamente de reducere a tensiunii arteriale, trebuie sa retineti ca in combinatie cu pomelo, acestea ar putea cauza reactii adverse.
Calorii si continut
Pomelos au foarte putine calorii si sunt ideala pentru a fi consumate intre mese. In functie de gradul de maturitate, valoarea calorica variaza intre 25 -50 calorii /100 grame de fruct. La fel ca portocalele, si pomelo sunt bogate in vitamina C, dar si in minerale precum potasiu, magneziu si fosfor. Datorita continutul de limonina, consumul de pomelo stimuleaza tranzitul intestinal.
Grepfrut
Grepfrut se numara printre cele mai sanatoase alimente: au foarte putine calorii, sunt bogate in vitamine si minerale. Grepfrut contine naringina care stimuleaza digestia. La fel ca si in cazul consumului de pomelo, atunci cand combinati administrarea de medicamente pentru scaderea tensiunii si consumul de grepfrut, trebuie sa retineti ca sunt posibile reactii adverse.
Calorii si continut
Ca majoritatea fructelor citrice, si grepfrut contin putine calorii: 100 grame de grepfrut contin intre 40-50 calorii. Aceste fructe dulci-amarui sunt bogate in vitamina C. 100 de grame de grepfrut asigura 60% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. In plus, contin cantitati insemnate de vitamina A, vitamina B, magneziu, calciu si potasiu.
Reteta: bautura de grepfrut si zmeura
Decojiti doua fructe grepfrut, cu atentie, eliminand toata membrana alba. Adaugati 100 grame de zmeura congelata, 15 grame de ghimber proaspat, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de fulgi de ovaz. Amestecati totul in mixer pana cand obtineti o pasta fina.